fbpx
Rodopski rai, Smilyan Village, photo by placescases.com

Къща за гости Родопски рай и какво може да се прави в региона на прекрасното село Смилян

Оценка за  Родопски рай  от 5D Сензографа на placescases.com: 4.6 от 5.

Август 2019

 

Видях               5 сърца от 5D Сензографа на placescases.com / 5 hearts by the 5D Sensograph of placescases.com

Усетих            3 сърца от 5D Сензографа на placescases.com / 3 hearts by the 5D Sensograph of placescases.com

Чух                   5 сърца от 5D Сензографа на placescases.com / 5 hearts by the 5D Sensograph of placescases.com         

Помирисах     5 сърца от 5D Сензографа на placescases.com / 5 hearts by the 5D Sensograph of placescases.com                          

Вкусих             5 сърца от 5D Сензографа на placescases.com / 5 hearts by the 5D Sensograph of placescases.com 

 Време за четене:2.5 мин.

Четене в бърз режим (подчертан и цветен текст): 1.5 мин. 

Бях чувала колко са хубави Родопите в района на с. Смилян и реших това лято задължително да го посетя. В booking.com си намерих една добра оферта на комплекс Родопски рай и си запазих 2 нощувки. Оказа се, че са малко. Прочети надолу защо.

Виж ….

…. Малко спретнато хотелче, за макс. 38 човека, с големи тераси към механата и басейн;

…. Нашият апартамент беше за 4 човека, уютен, но доста маломерен- едното легло беше персон и половина. Съветвам те, ако не си със съвсем малки дечица и не ти е проблем цената, но искаш две бани и пространство, да вземеш две двойни стаи, нощувката за една е 120 лв;

…. Хубава гледка към залеза над Родопите от малката тераса на апартамента ни;

…. Няма хотелски чехли, вземи си твои, защото в банята има едни трогателни джапанки за многократна употреба, които съм сигурна, че по чисто хигиенични причини не би обул/а;

…. Множество битови декорации, приятни дървени маси и пейки в механата.

Усети ….

…. Усещането за теснота и недостиг на пространство в апартамента е силно- гардеробът е малък и почти няма място за дрехи- за това препоръчвам да не отиваш с много дрехи там, няма смисъл. Вземи спортни, връхни и дълги панталони;

…. И двете спални бяха само с по една завивка, обща за 2-ма. Поисках допълнителни, но ми дадоха покривки за легло, не завивка с чаршаф. Оправихме се някак;

…. За двете нощувки, които изкарахме в Родопски рай, не ни чистиха стаята. Ходих сама да си искам консумативи.

Чуй ….

…. През деня най-актуалното латино и регетон (запозната съм тях добре, от тренировките ми по зумба, наистина е най-актуалното 😊), вечер българска народна музика.

 

Време за гледане на филмчето: 2:30 мин.

 

Помириши ….

…. Приятната миризма на масло и кашкавал в Синдермьото, което се сервира в механата;

Синдермьое нещо като качамак, приготвен с кашкавал.Препоръчвам ти го на всяка цена;

…. Манатарки в масло- много дъхави и много вкусни.

 

Вкуси ….

…. Препоръчвам ти да пробваш всички изброени в менюто на механата Родопски специалитети- пататник, нещо като пита от картофи, клин -нещо като баница в която има ориз, зелеви сарми- на някои места ги наричат Станимашки, много мънички, направо ювелирна изработка и много вкусни, бохча Родопски рай ние я кръстихме родопско калцоне, защото е точно такова – пита пълна с хубава плънка от пилешко и други нещица,качамак- вземи си комбиниран, с месо и сирене, споменатото по-горе Синдермьо също е в задължителния списък за опитване;

…. Шкембе с плънка в гърне- има го на снимка във филмчето, беше страшно вкусно;

…. Естествено и смилянски боб под някаква форма- огромен и вкусен;

…. На закуска имаше хрупкави мекички и принцеси със сирене и яйца.

 

Какво можеш да правиш в региона на с. Смилян?

Съветвам те, ако отидеш в Родопски рай да не изкарваш целите си дни само на басейна. В района има много пещери, еко пътеки, исторически паметник, който разказва за епическа и много важна бойна победа в района на полковник Серафимов над турските войски през Балканската война. Благодарение на него, Родопите са в България, а не в Гърция. Битката се нарича Родопска Шипка. В знак на признателност, местното население е кръстило село на негово име, където е и паметника.

Ние посетихме пещера Ухловица, която е преди село Могилица. Ако ти се ще да походиш и ти се разглеждат снежно бели варовикови пещерни образувания, ти препоръчвам да я видиш. Изкачването не е съвсем без предизвикателства, но е кратичко, много приятно за раздвижване.

Можеш да се разходиш от Горна Арда нагоре към парк Гераница. Там в гората има малки еко- заведенийца. Ние бяхме на това при Вила Гераница. Предлага се чорба, пататник, качамак, скара и няколко вида чудна домашна лимонада. Малко е дръпнат собственика, но храната е много вкусна. До там ходенето е по-малко предизвикателно и много приятно, на сянка, с много лека денивелация.

В с.Смилян отидохме и до млечния дом на Родопа милк. Прекрасни сирена по българска и швейцарска технология са на твое разположение да ги опиташ и да си купиш. Механата предлага всякакви специалитети базирани на сирене и мляко, дори швейцарско фондю. Ние опитахме крем от цедено кисело мляко и домашно сладко от диви ягоди. Ей, много вкусно беше! А сирената са направо божествени. Взехме си и гюбек- пресен кашкавал, който дори не се държи в хладилник, за да не зрее. Ама трябва да се изяжда за 2 дена ,за да не се вкисели.

Ако се прибираш в неделя и не ти се бърза, отбий се в планетариума в гр.Смолян. Виж преди това в колко са прожекциите. Прожекционният апарат е от 1973 г. обаче си върши перфектно работата. Сигурно защото е на Carl-Zeiss. Презентацията беше интересна, подходяща за деца и възрастни. Трае около 45 мин., така че за много малки деца не става, защото се седи на тъмно през цялото време и не може да се свети с телефони.

 

Можеше още много неща да разгледаме в региона, но нямаше време. Не ни стига един уикенд и ще трябва пак да ходим. Ако си предвидил/а повече време за твоя престой, вземи задргаричните паспорти и се разходи до Кавала в Гърция. Границата е съвсем наблизо.

 

Как да си резервираш престоя в с. Смилян?

Ако вече планираш да изкараш уикенд в с.Смилян, препоръчвам ти да си резервираш престоя в него направо тук. За твое удобство съм сложила каре на booking.com. През него си запазваш всички genius отстъпки и привилегии. Само въвеждаш датите на престоя и натискаш Search. Освен това, booking.com се грижи очакванията ти като клиент да са максимално изпълнени. Описала съм за една такава случка в ревюто за хотел Shangri-La в Сингапур.Booking.com

Как да стигнеш дотам?

Не се притеснявай как ще стигнеш до Родопски рай в с.Смилян. Просто използвай картата на Google тук като натиснеш върху червената карфица, с която съм отбелязала местонахождението му и след това избереш упътвания:

ул."Пейо Яворов" 25, 4770 Смилян, България

A: Пейо Яворов 25, Смилян, Пловдив, България 4770

T: + 359 877 62 31 39

Ако се нуждаеш от рент-а-кар, можеш да си запазиш тук, в карето на най-голямата платформа за резервации.

Къде да последваш блога за ревю и оценка placescases.com?

Допада ли ти моя блог? Чудесно! Тогава следи за следващи ревюта и пътеписи в Instagram, Facebook, YouTubeLinkedIn, Twitter. А най-добре е да се абонираш с мейл тук директно.Търсиш ли инфо за добри ресторанти, хотели и всякакви приятни местенца по света и у нас? Тогава се порови в категориите placescases.com, може да си откриеш нещо точно като за теб.Питаш ли се понякога, как някои места толкова много се отличават от други по обслужване, обстановка, като цялостно изживяване? Значи и теб те вълнува темата за Икономиката на преживяванията. Постарала съм се да отлича онези местенца, които прилагат дали нарочно или случайно нейните принципи и мисля, че си заслужава да ги разгледаш. Направо кликни на категория Икономика на преживяванията.

Какво мислиш за това?

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.