fbpx
Ракиен кръжок в Бар Спутник, снимка от placescases.com

КОИ СА МЕДАЛИСТИТЕ ОТ БАЛКАНИТЕ В СВЕТОВНИЯ КОНКУРС SPIRITS SELECTION?

Време за четене: 3 мин

 

Отговора на този въпрос получих с най-голямо удоволствие на поредния ракиен кръжок, който се води от Светльо и Гери, хората зад небезизвестния rakiashop.eu и се провежда в бар Спутник. Също така, там научих какво е baijiu и soju. Ако и ти не знаеш какви са те, прочети по-надолу в ревюто, скрила съм там някъде в текста отговора. 😊

А иначе, в момента имам удоволствието отново да разкажа за едно събитие, което покрива  напълно 4-те критерия, за да бъде запомнящо се, според Икономиката на преживяванията на Джоузеф Пайн и Джеймс Гилмор [1]. В нея се казва че,

……. най-значимите за клиента преживявания са тези,  които са едновременно забавляващи, естетски, образователни, откъсващи от действителността.

За тази теория можеш да прочетеш повече в публикациите ми КАКВО Е ИКОНОМИКАТА НА ПРЕЖИВЯВАНИЯТА И КЪДЕ МОЖЕ ДА СЕ НАБЛЮДАВАТ ДОБРИ ПРИМЕРИ В БЪЛГАРИЯ?, а също и Икономиката на преживяванията в действие на готварския курс с шеф Хайнц фон Холцен на остров Бали- Част 2.

Сравнително редовно посещавам кръжоците на Светльо и Гери и разбира се, всеки път си изкарваме много добре. За тях можеш да прочетеш в ревюто РАКИЕН КРЪЖОК В РАКИЯ РАКЕТА БАР, СОФИЯ, БЪЛГАРИЯ.

Този път обаче, кръжокът не беше като другите, защото празнувахме медалите на най-добрите ракии и брендита от Балканите, впечатлили супер взискателно жури на световния конкурс за твърд алкохол Spirits Selection. Как ги празнувахме- естествено като ги опитахме. А те бяха следните:

  1. Дюлева ракия на Златна долина, Сърбия
  2. Кайсиева ракия от Хуберт, Сърбия
  3. Ракета Single Barrel, България
  4. Бренди Преслав, реколта 1975 от Винекс Преслав, България
  5. Бренди Велики Преслав 50 годишно от Винекс Преслав, България
  6. Отлежала сливова ракия Кралица от Зарич, Сърбия

Списъкът не е пълен, има още няколко медалисти.

Накратко бих описала преживяването на този ракиен кръжок, посветен на медалистите, като една феерия от аромати, мека топлина и цветове. 

Анализирано през диаграмата на Икономиката на преживяванията, разказът ми изглежда така:

Кръжокът беше забавно преживяване, защото освен че дегустирахме супер класни питиета, си разменяхме шеги, закачки, информация с останалите курсисти. Не се познавахме помежду си, но си приказвахме все едно сме приятели. Всичко това се дължи на предразполагащия и непринуден стил на контактуване на двамата лектори. А и похапнахме много вкусни мезета, които специално бяха съчетани с ракиите. Между другото, мезето към напитките на бай Данчо от съседния ресторант Ракета  Ракия, както винаги беше на ниво. Характерното при него е, че то винаги е по-интересно и по-вкусно от манджите в ресторанта.

Беше естетско преживяване, защото се радвахме на супер уютния интериор на бар Спутник, с тези пачове от килими по стените, нестандартното осветление, красивата подредба на тапасите на Бай Данчо, поднесени на черната плоча, меките кехлибарени тонове на отлежалите брендита.

Събитието беше, както винаги много интересно и образователно. Светльо отново ни припомни как се дегустира ракия, което е различно от дегустиране на вино. Обясни какво представлява конкурса Spirits Selection и защо, това че има медалисти от България и Сърбия, единствените държави от Балканите, представени на конкурса, е много голямо постижение. На него се състезават изключително голямо количество напитки от цял свят и то с много високо качество. Оказа се, че най-консумирания твърд алкохол в световен мащаб е байджу или baijiu. Последното е спиртна напитка, традиционна за Китай. На второ място е soju, което пък е твърд алкохол от Корея. И тук вече отговорих на въпроса в началото. 😊 На трето място е кашасата (cachaca)  и чак след това водката.

Балканските ракии са се състезавали в категория на брендитата в жестока конкуренция с брендита и то с такива, на които бутилката достига десетки хиляди евро, докато нашата най-скъпа напитка, 50-годишния Велики Преслав е ок. 500 лв.

Естествено разбрахме и каква е разликата между ракия и бренди. Първото носи аромата на плодовете, от които е направено и не отлежава много. При второто имаме дълго отлежаване в бъчва и оттам, плодовият нос се загубва, отстъпвайки място на дъбовите ванилови и сладки нотки.

Това се вижда много ясно и чрез разликата в цвета. Дъбът оцветява питието и то придобива тъмно-кехлибарен цвят. За съжаление в Спутник в началото нямаше много добро осветление и това е видно от филмчето, което стана тъмно и неясно. После помолихме да засилят светлината, за да видим по-добре цвета на питиетата.

Време за гледане на филмчето: 0:59 мин.

Ракиеният кръжок, посветен на медалистите от Spirits Selection беше откъсване от действителността, или escapist, както го наричат Пайн и Гилмор, защото в рамките на 2 часа участвахме активно в това своеобразно представление, което ни изнесоха Светльо и Гери, с помощта на персонала на бар Спутник. Задавахме въпроси, дегустирахме, забравихме за дневните грижи, развеселихме се, по понятни причини, много се усмихвахме и накрая благодарихме с аплодисменти на лекторите, също както публиката ръкопляска в театъра след добро представление.

Не можах да си тръгна без да опитам от супер яките и оригинални коктейли на бар Спутник. И понеже трябваше да ги подкрепя с храна, опитах сандвичите там. Оказа се, че са страшно вкусни, даже по-вкусни от нещата в ресторанта. Без малко да забравя да ги снимам. За това чините във филмчето са полупразни. 😋😜

Ако не си от София и идваш просто за командировка, купон или специално за ракиения кръжок в бар Спутник, препоръчвам ти да си резервираш престоя направо тук. За твое удобство съм сложила каре на booking.com. През него си запазваш всички genius отстъпки и привилегии. Само въвеждаш кога пристигаш, кога си тръгваш и натискаш Search. Освен това, booking.com се грижи очакванията ти като клиент да са максимално изпълнени. Описала съм за една случка, която точно това показва в ревюто за хотел Shangri-La в Сингапур.Booking.com

Не се притеснявай как ще стигнеш до бар  Спутник  в София. Просто използвай картата на Google тук като натиснеш върху червената карфица, с която съм отбелязала местонахождението му и след това избереш упътвания:

бул. „Янко Сакъзов“ 17, 1527 Център, София, България

A: бул. „Янко Сакъзов“ 17, 1527 София

T: + 359 88 498 2098

Работно време: пон-нед 11:00-02:00

Ако се нуждаеш от рент-а-кар, можеш да си запазиш тук, в карето на най-голямата платформа за резервации.


Допада ли ти моя блог? Чудесно! Тогава следи за следващи ревюта и пътеписи в Instagram, Facebook, YouTubeLinkedIn, Twitter. А най-добре е да се абонираш с мейл тук директно. Търсиш ли инфо за добри ресторанти, хотели и всякакви приятни местенца по света и у нас? Тогава се порови в категориите placescases.com, може да си откриеш нещо точно като за теб. Питаш ли се понякога, как някои места толкова много се отличават от други по обслужване, обстановка, като цялостно изживяване? Значи и теб те вълнува темата за Икономиката на преживяванията. Постарала съм се да отлича онези местенца, които прилагат дали нарочно или случайно нейните принципи и мисля, че си заслужава да ги разгледаш. Направо кликни на категория Икономика на преживяванията.

[1] The Experience Economy, updated edition, Harvard Business Review Press, Boston, Massachusetts, by Joseph Pine and James Gilmore

Какво мислиш за това?

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.