fbpx
Chateau de Beynac, photo by placescases.com

Пътеводител за района на Бордо, Франция, за вино ентусиасти и не само- част 1

Време за четене: 5 мин.

Нямаш 5 мин. за четене? Тогава опитай четене в бърз режим- само подчертан и цветен текст: 3 мин. 

В района на Бордо могат да се видят много неща, не само шата с вино дегустация. Възможностите са необятни и дори добре планирана една седмица, както беше нашата, може да се окаже недостатъчна да се види всичко интересно.

Настоящият пътеводител дава подсказки не само за винарни, но и ресторанти, къщи за гости и други места, заслужаващи внимание. Основно включва региона на Бержерак и Бордо, но и други градчета и замъци на кратко разстояние наоколо.

Covid-19 ограничения

Спестявам подробностите за изисквания спрямо Covid-19, защото много зависят от времето и мястото на пребиваване. Просто си проследете най-актуалната информация по въпроса. Интересното е, че Lufthansa изисква маска на борда си и досега, а официалната информация твърди, че дори за транзит през Германия ти трябва сертификат, но никъде не ни поискаха такъв.

Шато или винарна

Chateau означава замък, но често пъти означава и по-голяма къща с винарна към нея.

Едно място може да се нарича шато, защото там има много стара крепост, стар замък и винарна. Но шато може да се казва и място, където се произвежда вино, без да има замък. Ами така е тук! Така че ако планираш шато за исторически туризъм, може и да няма вино, ако избираш шато за вино дегустация ,може да няма историческа значимост, а може да съчетава и двете, та даже и възможност за отсядане.

Предоставям на твоето внимание идеи за посещение на шата с различна насоченост.

Шата с вино, история, отсядане и още нещо.

Най-напред правя уговорка, че преди да отидеш в някое шато, трябва да имаш резервация по телефон, мейл или какъвто начин е посочен на сайта му.

Не винаги има хора на разположение за посетители. Когато са в кампания може и целият наличен персонал да е включен в беритба, винопроизводство или нещо друго. Отделно, може да има нещо като график за посещенията ,за да не се струпват много хора.

Chateau de la Riviere в апелация Fronsac предлага вино, история и отсядане. Презентацията е много добра, влизаш в тъмните коридори, вкопани във варовиковите скали. Там можеш да видиш бутилки размер Навуходоносор, стари прашасали, голяма рицарска маса, също за дегустации, огромни вино бокосве, където стоят бутилките за отлежаване.

Друго място от подобен тип е Chateau Leognan в апелация Pessac-Leognan, само че там вече имаш и гурме преживяване, чрез техния fine dining ресторант. Шатото датира от 17в. Дълго време е било изоставено, но в началото на 21 век сегашните собственици го реновират напълно, както и параклиса към него. Отскоро е достъпно за отсядане. Лозята му са засети и стопанисвани първоначално от Domains de Chevalier, които са Graves Grand Cru сертифицирани. Мястото е прекрасно за почивка, разходка, към него има много добър ресторант. Докато се разхождаш се наслаждаваш на ароматите на цъфнали храсти, дървета, гонещи се диви зайчета. Кучето, което те посреща е кротко и се радва на посетители. Да не забравя да кажа, че турът включва и дегустация.

В Chateau Feely можеш да чуеш за биодинамичния начин на производство много интересни неща, защото те точно така правят тяхното вино. Разказват как са се борили да спасят лозето си в началото, докато са преминавали към този начин на производство. Било е привикнало на изкуствена поддръжка и останало без нея, то е страдало. Имало е опасност и от загниване на корените, но успешно са преминали през този труден период. Берат  и произвеждат по лунния календар, както си му е редът. Имат и опция за отсядане, така че ако ти се ще да си сред природа, с гледка към лозя, между които се кипрят красиви диви орхидеи, това е твоето място.

В Chateau des Vigiers пък можеш да отседнеш луксозно и да играеш голф. Естествено, че има и вино за пиене, но не произвеждат. Разполагат с огромен кампус, където са скътали и СПА с висок клас козметика и басейни. На всичкото отгоре имат и Michelin ресторант. Той пък си има по-малко братче- бистро. Прочети повече в ревюто за него.

Шата с история

Chateau de Puymartin разказва легендата за бялата дама. Страшна история за прелюбодейство и убийство. Докато господарят на замъка бил на война, красивата му съпруга не му останала вярна. Когато се върнал и разкрил този факт, той обесил любовника и затворил красавицата в най-високата кула до края на живота й. Наричат я Бялата дама. Казват, че до ден днешен духът й броди из коридорите на шатото и не може да намери покой. Мястото е чудесно за деца и тийн посетители. Дава възможност на децата да проверят познанията си по древногръцка митология чрез интересна викторина.

Chateau de Beynac има стара история, но и забележителни гледки от хълма, на който се е възкачило царствено. Закъсняхме за обиколката вътре, но се любувахме на гледките, които щедро предлага. Можеш да се убедиш от снимките:

Chateau de Milandes се намира наблизо до Chateau de Beynac. То освен, че пази спомени от много стари времена, е било и собственост на Жозефин Бейкър. Твърде възможно е тя да е вдъхновила Мадона, Анджелина Джоли, Фей Дануей за осиновяването на множество деца от различна националност и произход. В това имение световноизвестната певица-танцьорка, цялостно завършен entertainer от небезизвестното кабаре Folies Bergere, е отгледала 12 деца, които огласяли шатото и изпълвали живота й с радост.

Новите собственици на замъка са се постарали да съчетаят средновековната му достолепие и красота, с експресивността, страстта и виталността на Джоузефин.

В определени часове има и шоу с грабливи птици в градината.

 

Ще продължим с шатата в следващата част на тази публикация.

Как да стигнеш до всички тези места?

Използвай картата на Google като избереш карфицата на мястото, което те интересува. След това кликни върху стрелката и тя ще ти отвори карта за навигация:

Ако се нуждаеш от рент-а-кар за подобна обиколка във Фрнация, можеш да си запазиш тук, в карето на най-голямата платформа за резервации, по-долу в края на публикацията.

Как да си резервираш престоя в Бержерак или Бордо?

Ако не си от града, препоръчвам ти да резервираш престоя си направо тук. За твое удобство съм сложила каре на booking.com. През,  него си запазваш всички genius отстъпки и привилегии. Само въвеждаш датите на престоя и натискаш Search.Booking.com

Къдe да следиш за най-новите публикации на блога за отзиви и оценки placescases.com?

Допада ли ти моя блог? Чудесно! Тогава последвай страниците на placescases.com в  Instagram, Facebook, YouTube, LinkedIn, Twitter и не пропускай нито една нова публикация.

Търсиш ли инфо за добри ресторанти, хотели и всякакви приятни местенца по света и у нас? Тогава се порови в категориите на единствения по рода си блог за отзиви и оценки на интересни места, пречупени през 5DСензографа на 5-те човешки сетива- placescases.com. Може да си откриеш нещо точно като за теб.

Питаш ли се понякога, как някои места толкова много се отличават от други по обслужване, обстановка, като цялостно изживяване? Значи и теб те вълнува темата за Икономиката на преживяванията на Джоузеф Пайн и Джеймс Гилмор. Постоянно добавям към колекцията си отзиви за онези от тях, които практикуват нейните принципи, без значение умишлено или случайно. Ако ти е интересно да разбереш кои са те, проучи ревютата в категорията Икономика на преживяванията.

Какво мислиш за това?

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.