fbpx
Chateau Tour des Gendres, photo by placescases.com

Пътеводител за района на Бордо, Франция, за вино ентусиасти и не само- част 2

В първата част на този пътеводител разказах какво е шато и дадох няколко примера за шата с гурме преживявания, възможност за отсядане и историческа значимост. Сега се концентрирам върху шата с дегустация на вино, а също така ще разкажа как и къде може да се отседне в Бержерак и разбира се къде може да се хапне вкусно.

Шата за дегустация на вино

В Chateau Loudenne, апелация Medoc, освен че можеш да дегустираш вино, можеш и да си направиш пикник. Шатото има стара история. Също така, скоро е сменило собствениците, а те са решили да преминат към биодинамично производство.

Освен иноксови съдове, ползват и циментови. Гроздето не се мачка, а под висока температура и увеличено налягане, зърната се пръсват. На една от снимките в Инстаграм се вижда състава на почвата в региона. Варовикът допринася много за терора. Ползвал се е много и за строителство. Мястото е с прекрасна гледка, комбинираща лозя и естуара Жиронд на река Гарона. Има чудесна възможност за пикник на брега. Достатъчно е само да си вземеш багета и швейцарско ножче, от шатото ще купиш бурканче Foie gras и вино, даже има отлежало бяло на промоция. На брега на естуара се наблюдават  впечатляващи приливи и отливи, заради близостта на океана. Буквално за минути се скри под вода целият плаж под нас. Пробвахме 5-6 вина накрая.

Друго място с дегустация на вино, но и впечатляваща презентация, подходяща особено за начинаещи любители на виното е Chateau Lamothe Bergeron. Лозята му са сертифицирани с HVE.

HVE означава high environmental value, което ще рече, че отглеждането и производството на вино не е органично, но максимално устойчиво.

Освен, че ти разказват за тяхното винопроизводство, дават ти да пробваш грозде от 3-те основни вида, които се отглеждат там и правят много интересни видео презентации с 3D mapping. Можеш да видиш тук:

Дегустацията е в приятна модерна зала, каквото е цялото шато, защото сградата му наскоро е изцяло реновирана. Пробват се 3 реколти. Наоколо също е пригодено за пикник, като можеш да си купиш кошница с продукти от самото шато.

Chateau Tour des Gendres , което можеш още да откриеш по името Domaine Albert de Conti. То е типичен пример за шато, посветено на производството на вино, без реално да има замък на територията му.

За Гийом, нашият много готин и friendly домакин в шатото, и неговите братя тази година е много специална. Освен, че поемат управлението на винарната, от по-старшите членове на семейството, вкарват нови сортове, по-скоро стари, типични за региона, но позабравени, сменят името на Domain Albert De Conti и здраво експериментират. Направили са вино от 100% Muscadelle, който иначе присъства само в малко количество в типичните бели вина за региона. Част от виното ще отлежава в наскоро закупените глинени съдове. Изработили са смели етикети, същинско произведение на изкуството. На една от снимките в Инстаграм, ще забележиш дама на бутилката на заден план- това е pet-nat.

Pet-nat като термин, който идва от „pétillant naturel“ – френски термин, който приблизително се превежда като „естествено пенлив“. Произвежда се по стария метод на шампанско, наречен също “methode ancestral” , в превод „метод предшественик“, който е подобен на добре познатия настоящ метод, но всички ферментации се случват на един етап в бутилката, за разлика от шампанското, където има 2 етапа на ферментация и само вторият е в бутилката.

Производството в шатото е organic, ще видиш засят боб между лозите, който има за цел да достави достатъчно количество азот в почвата. Опитахме 5-6 вида вина, ако не и повече, защото Гийом ни хареса и искаше да ни демонстрира повече неща от тяхната продукция.

Завършвам с едно шато Grand Cru, клас А- Cheteau Rochebelle в Saint-Emilion. И там ще видиш варовикови коридори с ниски температури, където се съхранява виното, бариците, каменни маси за дегустации. Приятно е, но само 1 чаша вино за дегустация предлагат на финала.

 

Отсядане и гурме преживявания в Бержерак- къща за гости, а не хотел

Специално в този регион много повече си заслужава да се отседне къща за гости, вместо хотел. Къщата предлага усещане за местен уют, колорит, история, докато хотелът е по-скоро място за отсядане. Тук си заслужава да попиваш култура и история. Защо placescasase.com предпочете тези къщи за гости, ще разбереш от подробните ревюта за тях.

В Бержерак отседнахме в Le Colombier de Cyrano et Roxane. Едно приятно шарено местенце в историческия център на градчето. Стара къща, леко килната на една страна, не се шегувам и вътре подовете даже са под наклон. Можеш да прочетеш по подробно в ревюто за нея.

Fine dining в Бержерак и околността

Когато си в района, всеки ресторант предлага изискана кухня. Конкуренцията е голяма помежду им и всеки главен готвач се старае да представи заведението си по най-добрия начин.

Ресторантите, които ние посетихме бяха подбрани съвместно с местни познавачи, които направиха някои корекции по списъка, който ние бяхме си подготвили от четене в интернет.

Някои от ресторантите, които фигурират на челни места по рейтинг в популярните платформи бяха извадени от нашия списък, защото местните французи са ги тествали и критериите им за добро обслужване не са били покрити. Други пък просто нямахме време да посетим, така че трябваше да приложим cherry-picking, т.е. да изберем само най-доброто.

Ще подредя ресторантите по хронология, а не по друг признак, защото те са почти равностойни.

La Chartreuse de Bignac е комплекс от хотел и ресторант. Намира се много близо до Бержерак. Едно чудесно, рустикално местенце сред природата. Ресторантът е включен в Michelin guide. Прочети повече за него в ревюто.

Ресторант Le Saint Jacques се намира в самия център на Бержерак. От къщата, в която бяхме отседнали, Le Colombier, е на много кратко пеша разстояние. Виж в ревюто за него как го оцени 5D Сензографът на placescases.com.

До самия покрит пазар се намира La Table du Marche. Изключителен! Всички си харесаха ястията- възрастни и деца! Рядкост е деца да харесат толкова много fine dining кухня. Ресторантът е включен в Michelin guide. Виж оценката, която му сложи 5D Сензографът в ревюто за него.

Ще продължим нашата обиколка в района на Бержерак и Бордо в следващата част на този пътеводител.

Как да стигнеш до всички тези шата и места в региона на Бержерак?

За да стигнеш до шатата използвай тази карта на Google като избереш карфицата на мястото, което те интересува. След това кликни върху стрелката и тя ще ти отвори карта за навигация:

В тази карта пък можеш да видиш къде са ресторантите в и около Бержерак и къщата за гости и съответно да ползваш навигацията на Google maps.

Ако се нуждаеш от рент-а-кар за подобна обиколка във Франция, можеш да си запазиш тук, в карето на най-голямата платформа за резервации, по-долу в края на публикацията.

Как да си резервираш престоя наоколо?

Препоръчвам ти да резервираш престоя си направо тук. За твое удобство съм сложила каре на booking.com. През,  него си запазваш всички genius отстъпки и привилегии. Само въвеждаш датите на престоя и натискаш Search.Booking.com

Къдe да следиш за най-новите публикации на блога за отзиви и оценки placescases.com?

Допада ли ти моя блог? Чудесно! Тогава последвай страниците на placescases.com в  Instagram, Facebook, YouTube, LinkedIn, Twitter и не пропускай нито една нова публикация.

Търсиш ли инфо за добри ресторанти, хотели и всякакви приятни местенца по света и у нас? Тогава се порови в категориите на единствения по рода си блог за отзиви и оценки на интересни места, пречупени през 5DСензографа на 5-те човешки сетива- placescases.com. Може да си откриеш нещо точно като за теб.

Питаш ли се понякога, как някои места толкова много се отличават от други по обслужване, обстановка, като цялостно изживяване? Значи и теб те вълнува темата за Икономиката на преживяванията на Джоузеф Пайн и Джеймс Гилмор. Постоянно добавям към колекцията си отзиви за онези от тях, които практикуват нейните принципи, без значение умишлено или случайно. Ако ти е интересно да разбереш кои са те, проучи ревютата в категорията Икономика на преживяванията.

Какво мислиш за това?

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.