fbpx
Fountain in the center of Kazanlak, photo by placescases.com

Кратък пътеводител за съвременния посетител в Казанлък, столицата на Долината на розите- Част 2

 

Снимка на корицата: фонтан в центъра на Казанлък на площад „Севтополис“

Време за четене: 5 мин.

Нямаш 5 мин. за четене? Тогава опитай четене в бърз режим- само подчертан и цветен текст: 3 мин. 

В този кратък пътеводител от 2 части ще разбереш къде да отседнеш, къде да хапнеш и какво още да видиш в Казанлък. Прочети също Кратък пътеводител за съвременния посетител в Казанлък, столицата на Долината на розите- Част 1.

Още история и изкуство от Казанлък

Ако си в Казанлък, в никакъв случай не трябва да пропускаш да посетиш Историческия музей и художествената галерия на Казанлък. Те се помещават в обща сграда, което е много удобно. Намират се на кръговото до хотел Диамант, който споменах в Първа част на този пътеводител.

Галерията разполага с шедьоври на прочути български художници и скулптури от близкото минало, а също представя и по-млади творци.

Окото на посетителя се радва на „Коларя“ на Златю Бояджиев, „Момата“ на Владимир Димитров-Майстора, на картини от Цанко Лавренов, на Иван Милев, Дечко Узунов, Казаков, Генко Генков, Светлин Русев, Васил Бараков, Ненко Балкански, Чудомир и жена му Мара Нонова, скулптури на Доко Доков, Атанас Дудулов, Любомир Далчев и още много други. Изключителна колекция!

Картините и скулптурите са на горните етажи, на по-долните и под земята са тракийските останки. Там точно ще видиш бронзовата глава на Севт III, открита в Голяма косматка, златната маска на Терес, както и много други интересни неща.

Част от експозицията е посветена на лютиерството в Казанлък и най-старата фабрика за инструменти в България „Кремона“. На нея са се доверили музиканти от световна класа, включително музикантите на Мадона, трио „Колпакови“.[1]

Ето една интересна творба в музея, на Теодора Христова, „Звукът на тишината“, свързана и с тази тема. За нея са използвани изцяло домакински уреди и прибори.

The Sound of Silence by Teodora Hristova
The Sound of Silence by Teodora Hristova

 

Още една задължителна забележителност за всеки българин е къщата-музей на Чудомир.

Неговото рождено име е Димитър Чорбаджийски. Бил е калпазанин като малък, не се е учил много в училище. Имал е 6 само по рисуване и 5 по физическо, всичко друго 2-ки и 3-ки. Към днешна дата, такива деца ги наричаме неконвенционални. Такъв е бил и Айнщайн. Това са различните, тези дето измислят новостите и без тях светът няма прогрес. Било е необходимо време, за да се разкрият множеството дарби на Чудомир, за това творчеството му е комплексно. Пише разказите си, сам ги илюстрира и така умело те пренася назад във времето, имаш чувството, че си му съвременник и героите му са ти приятели, съседи…. В музея ще научиш за историята му, ще видиш отливката от лицето му, направена посмъртно от приятелите му, филм за живота му и едно интересно филмче, в което рисуваните му герои оживяват и проговарят с неговите думи от разказите. През месец март са празниците посветени на Чудомир, та ако си му почитател, избери този период от годината за посещение на Казанлък.

Искаше ми се музеите в Казанлък, а и изобщо в България, да приличаха повече на тези, които съм виждала по света. Всеки добър музей завършва с магазин със сувенири. Това е начин да се подпомага дейността му. Музеят на Чудомир единствено предлага тънка книжка за деца, която е много хубава и забавна. Можеше да има повече книги с неговото творчество и не само за деца. Т-shirts, платнени торби, тетрадки, моливи, химикалки, кутии за  храна, чаши за кафе, всякакъв мърчандайз с неговите образи и култови фрази от разказите също биха привлекли вниманието на посетителя.

За съжаление къщата-музей на Дечко Узунов беше затворена и имаше надпис, че само с предварителна заявка работи. Това нямаше как да стане ,защото никъде нямаше информация за тази подробност. Жалко! Поне в интернет можеше да пише нещо, та да си заявим посещението.

Етнографски комплекс „Кулата“ също не работи. Къщата на Петко Стайнов нямахме време да посетим.

В с.Скобелево, на 27 мин. С кола от Казанлък е етнографски комплекс Дамасцена, но дотам също не можахме да стигнем.

Кои заведения в Казанлък си заслужават?

Задължително се отбий за кафе и закуска в италианска пекарна Джорджо. Намира се в единия край на парк Розариум. Мястото е уникално, няма такова бижу дори в София. Прочети защо мисля така в публикацията ми Италианска пекарна Giorgio (Джорджо)- задължителна спирка в гр. Казанлък.

Други две места, които пробвахме за вечеря са Белеца и механа Магнолия, която е към едноименния хотел, споменат по-горе. Прочети за тях в общо ревю Модерната и традиционната кухня в Belezza и Магнолия- две много различни, но добри заведения в Казанлък.

Най-после, просто се разходи по уличките на града. Тихи, спокойни, хората са усмихнати и любезни. По пътя си ще срещнеш интересни стари къщи, дървета, дето в големия град никога няма да забележиш. Тази „горда старица“ с червените тухли все още държи изправена снага, но има нужда от реставрация. Дано да я запазят.

An old building in Kazanlak, photo by placescases.com
An old building in Kazanlak, photo by placescases.com

Това дърво пък е ядлив кестен. Хем си прилича с конския, хем не.

 

This slideshow requires JavaScript.

А това иглолистно, дето прилича на върба, ама не е, се намира до фонтана на пл. Севтополис.

This slideshow requires JavaScript.

Ето и самият фонтан:

Фонтан на пл.Севтополис в центъра на Казанлък,
Фонтан на пл.Севтополис в центъра на Казанлък,

Как да стигнеш?

Не се притеснявай как ще стигнеш до всички тези места в Казанлък. Просто използвай картата на Google тук като натиснеш върху червената карфица, на избраното от теб място и след това избереш упътвания:

пл. „Севтополис“, 6100 Казанлък, България

бул. „Никола Петков“ 1, 6100 Стефан Караджа, Казанлък, България

6100, ул. „Отец Паисий Хилендарски“ 2А, 6100 Казанлък, България

ул. „Стефан Караджа“ 58, 6100 кв. Розариума, Казанлък, България

ул. „Трапезица“ 6, 6100 кв. Казанлъшка роза, Казанлък, България

E85 6, 6100 кв. Казанлъшка роза, Казанлък, България

Как да си резервираш престоя в Казанлък?

Ако планираш вече пътуване до Казанлък, препоръчвам ти да резервираш престоя си направо тук. За твое удобство съм сложила каре на booking.com. През,  него си запазваш всички genius отстъпки и привилегии. Само въвеждаш датите на престоя и натискаш Search. Освен това, booking.com се грижи очакванията ти като клиент да са максимално изпълнени. Описала съм за една такава случка в ревюто за хотел Shangri-La в Сингапур.

Booking.com

 

Ако се нуждаеш от рент-а-кар за обиколките си в района, можеш да си запазиш тук, в карето на най-голямата платформа за резервации.

Къде да последваш блога за отзиви и оценки placescases.com?

Допада ли ти моя блог? Чудесно! Тогава последвай страниците на placescases.com в InstagramFacebookYouTubeLinkedInTwitter и не пропускай нито една нова публикация.

Търсиш ли инфо за добри ресторанти, хотели и всякакви приятни местенца по света и у нас? Тогава се порови в категориите на placescases.com, може да си откриеш нещо точно като за теб.

Питаш ли се понякога, как някои места толкова много се отличават от други по обслужване, обстановка, като цялостно изживяване? Значи и теб те вълнува темата за Икономиката на преживяванията на Джузеф Пайн и Джеймс Гилмор. Постоянно добавям към колекцията си отзиви за онези от тях, които практикуват нейните принципи, без значение умишлено или случайно. Ако ти е интересно да разбереш кои са те, проучи ревютата в категорията Икономика на преживяванията.

[1] Източник: https://bntnews.bg/bg/a/17009-kitari_na_kremona_za_koncertite_na_madona

Какво мислиш за това?

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.