fbpx
All Chefs at Restaurant of the Year 2015 by placescases.com

РЕСТОРАНТ НА ГОДИНАТА –ГУРМЕ ФИЕСТАТА НА БЪЛГАРИЯ, СОФИЯ, БЪЛГАРИЯ

Последно посещение с приятели, 31 март 2016

Вижте  Sofia Event Center в Paradise Center празнично украсен с красив и вкусен кетъринг от Red Devil Catering.

5 сърца от 5D Сензографа на placescases.com / 5 hearts by the 5D Sensograph of placescases.com

Помиришетеот цялата фиеста на вкусове, цветове и миризми, забъркани в магически комбинации от демонстриращите майстори-готвачи, най-открояваща се беше тази на брюле от яйца с черен трюфел и маринован жълтък на шеф Георги Иванов, в комбинация с леко плодовия омайващ аромат на Chianti Classico Castelo d’Alboa, 2012 от Италия.

5 сърца от 5D Сензографа на placescases.com / 5 hearts by the 5D Sensograph of placescases.com

Вкусете…  множество вариации на приготвяне и демонстриране на разнообразни текстури като пяна, гел,  чипс на различни продукти, комбинирани по очакван и неочакван начин; мекия вкус на водка Белуга.

5 сърца от 5D Сензографа на placescases.com / 5 hearts by the 5D Sensograph of placescases.com

Усететенепринудена атмосфера в залата; интересно представление от майстори-готвачи на мултимедийните екрани; веселата глъч в залата на гостите на събитието; обслужването на вежливите млади, но някои все още недостатъчно опитни сервитьори на Red Devil, готови да откликнат на нуждите и претенциите на гостите; малко задушно и топло в основната зала; така и незапалените свещички, които бяха включени в украсата на масите.

4 Big Hearts by the 5D Sensogrpah of placescases.com

Чуйте разказите на водещите и майсторите готвачи за пътя на тяхното развитие в кулинарното изкуство, техниките, които използват за приготвянето на ястията- звезди на вечерта.

5 сърца от 5D Сензографа на placescases.com / 5 hearts by the 5D Sensograph of placescases.com

Средна оценка при последно посещение 4.8  от 5.

Sofia Event Center беше мястото, на което се проведе тазгодишния фестивал на ресторантите на България, организиран от списание Бакхус. В няколко категории бяха отличени най-добрите от тях- според журито, според читателите на Бакхус, или просто наистина най-добрите.

Но както казаха едни млади симпатични хора, също добри готвачи и собственици на ресторант, не е работата в наградите, а в удоволствието на клиентите да се хранят при тях. За мен беше по-важно, че това беше празник на гурме културата, залегнала в реално действащи заведения, които се опитват също да правят добър бизнес в нелека икономическа среда. Както казаха водещите на церемонията Ради Стамболов и Рене Йошида, преди десетина години имаше само няколко ресторанта, горе-долу доближаващи се до гурме кухнята. Сега има купища, достойни да се нарекат такива в цялата страна.

Кувертът за нас като голяма група беше 116 лв на човек и съответно нашите очаквания бяха големи към този спектакъл, още повече че щяхме да се насладим на кулинарното майсторство на прочути в България имена.

Още от вратата ни посрещнаха с чаша Veuve Clicquot и вкусен кетъринг от Red Devil Catering, който беше толкова красив, че направо си беше като украса за празника. Сервитьор буташе ръчна количка, в която нямаше строителен материал, а оригинално аранжирани хапки, звездата сред които беше Saint Jacques върху канапе от мус, парченца риба тон, ухажвана от мини карамфилче, удобно полегнала в мидена черупка. Красота!

Предвкусвахме едно вкусно и красиво шоу!

This slideshow requires JavaScript.

Имаше и демо- дегу на цигари, но като непушач и борец срещу нарушаването на закона за забрана на пушенето на закрити обществени места, няма да кажа нищо повече по въпроса. Естествено и в реда на нещата беше, че се пушеше само навън.

Масите бяха отрупани с множество прибори и чаши, за да бъде всичко по етикет. 6-степенното меню изискваше много точно оразмеряване на пространството и нямаше нито едно празно местенце на нея. В средата имаше украса от хартиена шеф-шапка, под нея свещичка, но никой не запали свещичките и малко не разбрахме защо бяха сложени.

Залата беше празнична, сцената украсена с огромни черпаци- наградите за ресторантите. Интересна беше идеята да се нарисува кухня, пред която беше позиционирана демонстрационната катедра, за приготвяне на ястията от презентиращите майстори-готвачи.

This slideshow requires JavaScript.

Сценарият беше обран от тромави шеги, за което благодарим. Така не ни се наложи да изпитваме неудобство заради водещите, каквото съм изпитвала на други светски събития, с опити да се имитират световни представления, демонстриращи в сценария виртуозен баланс между скандален клюкарски сарказъм и тънка добронамерена ирония. Тук нямаше такива напъни и всичко звучеше естествено. Водещите със сигурност са по-добри като готвачи, от колкото като конферансиета, но пък бяха непосредствени, със самочувствие, че са силни в темата на фестивала, а не че се изживяват като шоу звезди.

Дефилето на майсторите-готвачи откри шеф Николай Петров, който напоследък  посвещава усилията си на проучване на здравословното хранене и благотворни за мозъчната дейност храни. Той ни обясни, че най-добрата за организма храна и тази, отгледаната колкото се може по- наблизо от мястото, където живеем и  възможно най- прясна. Демонстрира ни консуме от червено цвекло, гарнирано с черен и червен хайвер, мариновани репички и чипс от къдраво зеле. Аз лично предпочитам цвеклото прясно и хрупкаво, но тук ми допадна комбинацията с хайвера. Още повече ми допадна финия вкус на водка Beluga Noble, която подсилваше полезността на консумето. 🙂

This slideshow requires JavaScript.

След това се срещнахме с младата надежда от Варна Ваня Найденова, подкрепена от ментора си шеф Петър Йоргов. Отново наблегнаха на локалното хранене и ни посветиха опушена есетра с мус от черни миди, крем от мускатова тиква, балучки конфи и други малки изненадки. Имаше една игрива бутилчица със сосче, която ни намигна игриво от чинията. Локално, вкусно- една истинска млада звезда е тази 18-годишна Ваня, която спечели и приза за млад готвач. От изба Zelanos, България, любезно бяха предоставили чаша лекичко и приятно Chardonney Barrel 2014. Тази нова изба вече описах в предишно ревю, посветено на „12 вечери на любителите готвачи“, пак на сп. Бакхус с тема „На гости на Виетнам“. Характерното за техните вина е, че са доста добри, а са на много достъпни цени по заведенията. Ако видите, че някъде ги предлагат, изберете си една бутилка и опитайте. Няма да съжалявате.

И после дойде един изключителен майстор- учител на млади таланти. Анри Донно,който предава своя знаят в HRC Culinary Academy. В тази академия се учат хора от цял свят на кулинарно изкуство и тя се намира в сърцето на София, България. Преди време написах възторжена статия за тях и тяхната арена за изява ресторант Таланти  в placescases.com. Този човек направи нещо невероятно, което никой друг ми е предлагал. Шеф Анри като видя проявения от мен жив интерес към работата на ресторант  Talents, ме покани веднага да вляза в Светая Светих- кухнята им, за да я разгледам. Но повече за това можете да прочетете в това мое по-старо ревю.

Мосю Донно ни изненада с вариации на сирене Манчего и различни крушови текстури. Манчегото беше под форма на чипс и пяна, а крушата поширана и на желирани спагети. Това си беше магия в чинията! Pinot Noir от Чили се погрижи да подсили вкуса и аромата на ястието.

This slideshow requires JavaScript.

После мастър Георги Иванов, който се изявява в ресторанта на Гранд Хотел София ни провокира с неговите изтънчени трюфелови вариации. Няколко любими, но много внимателно асемблирани продукта- яйца под формата на брюле и маринован жълтък, подсилени с тежката артилерия на черен трюфел. Имаше го и игривия звук на хрупкав чипс. Божествено Chianti Classico Castelo d’Albola 2012, от Италия направи това преживяване изключително с аромата си и тънкия вкус.

С тази 4-та степен вече бяхме доста добре подгряти за кулминацията на вечерта- основното ястие.

Майсторът- готвач от ресторант Este , Димитър Дамянов, вече призьор с награда за авторска кухня от 2013г,с богатия си опит при прочути имена като Гордън Рамзи, Хестън Блументал, Мишел  Ру и още много други, демонстрира висш пилотаж в приготвянето на три вида телешко. Тази трилогия от млечно месо си правеше компания с фин артишок, коприва и лилав картоф. Оригинално, вкусно, само дето на мен пак ми се падна жила. Какво да се прави- късмет! Червено вино от Португалия, Esporao Reserva Tinto 2012 ми помогна да преодолея разочарованието си.

Накрая кралят на сладките изкушения в българската кулинария, Борислав Екзархов ни показа, че традиционно нещо като ябълков щрудел може да изглежда съвсем различно, да е вкусно и да се впише чудесно в 6-степенно виртуозно меню. Много красив финал, подкрепен от Hennesy Fine de Cognac.

Предполагам, че е любопитно да се знае кои бяха призьорите с големите черпаци- наградите, които вече споменах. За ресторант на годината беше избран L’Instant, който на всичкото отгоре печели за втора поредна година. Заслужава си, защото това е едно друго вкусно място, на което е посветено друго мое ревю в placescases.com.

Любимият ресторант на читателите е Преди 10 или Before 10, в който можете да опитате един съвременен прочит на традиционната българска кухня. Там ви обгръща атмосфера на дом, уют, дружелюбност- децата ми бяха във възторг от това място. Но за него повече в посветената на него статия в  placescases.com.

Este спечели за авторска кухня, Щастливото прасе, в което всички ставаме щастливи прасета от вкусните коктейли и различни фюжън ястия- за вкусно място. За да не си мислите, че само софиянци са привилегировани да участват и да бъдат награждавани, ще ви кажа че ресторант Пеликан, в Бургас спечели приза за дебют и смятам да го посетя съвсем скоро, а Мусала във Варна за най-добър хотелски ресторант. Grape Central са наградени за подбор на напитките.

Зоавържихме с Chivas Regal, 12 годишно и се отправихме към домовете, обсъждайки оживено кое най-много ни е харесало, кроящи планове как догодина пак ще дойдем на събитието. На излизане ни подариха разни нещица  и тук е моментът да изкажа благодарност на сп. Бакхус за положените усилия и добрата организация на събитието. Правя го, защото във всеки момент , в който търсех съдействието им по време на резервацията, бях любезно и внимателно консултирана от техните служители, изпратиха надлежно ненатрапчиви напомнящи и информиращи мейли, че имаме планирано събитие и изобщо демонстрираха как трябва да се работи с клиенти, като се има предвид, че са медия, а не ресторант и работата с крайни клиенти не е ежедневие при тях.

Към Sofia Event Center, Paradise center бих отправила препоръка да поддържат по-свеж въздуха на събития, защото и друг път ми се е случвало при тях да е много задушно и топло и ми се е налагало да напускам събитие заради това.

Вероятност да посетя отново Ресторант на годината на сп. Бакхус догодина- 99,99%.

Адрес на Sofia Event Center:  София, Paradise Center, бул. „Черни Връх“ 100, ет.3

За повече ревюта от мен относно ресторанти, хотели, както и други места по света и у нас, посетете placescases.com

Какво мислиш за това?

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.