fbpx
Salon 5 restaurant, Belgrade, photo by placescases.com

Приключения с тайния ресторант- Salon 5, Белград

Оценка за  Salon 5  от 5D Сензографа на placescases.com: 4.4 от 5.

Ноември 2019

 

Видях               4 Big Hearts by the 5D Sensogrpah of placescases.com

Усетих            5 сърца от 5D Сензографа на placescases.com / 5 hearts by the 5D Sensograph of placescases.com

Чух                   5 сърца от 5D Сензографа на placescases.com / 5 hearts by the 5D Sensograph of placescases.com    

Помирисах      5 сърца от 5D Сензографа на placescases.com / 5 hearts by the 5D Sensograph of placescases.com                   

Вкусих             3 сърца от 5D Сензографа на placescases.com / 3 hearts by the 5D Sensograph of placescases.com

 

Време за четене: 3 мин.

Четене в бърз режим (подчертан и цветен текст): 1 мин. 

Разбира се, че подбрах внимателно ресторанта. Четох в сайта му, гледах менюто, беше одобрен от цялата ни компания 4 възрастни и 4 деца.

Дадохме адреса на шофьорите на двете таксита и се отправихме към Земун, където е локацията на Salon 5.

Оставиха ни на един булевард и ние изпаднахме в ступор, защото наоколо нямаше нищо, което да прилича и най-малко на ресторант- нито табела, нито светлини. Дори хора и коли рядко минаваха. Шофьорите ни увериха, че това е адресът и си тръгнаха. Обикаляхме, обикаляхме, пък се обадихме по телефона в ресторанта. Оказа се, че ни чака голяма изненада. Прочети надолу за какво става дума.

Виж ….

…. Там е работата, че нищо не виждаш- стана ясно, че няма табела, няма и най-малкия знак за заведение наоколо. Инструктираха ни по телефона да влезем в един вход на сградата, до която се намирахме и да се качим на първи етаж.

…. Отвориха ни и за наша най-голяма изненада влязохме в някакъв апартамент. Имах чувството, че отивам на гости на земунско семейство. Холна гарнитура в стил соц, барче с напитки като едно време, усилвател, артефакти от западноевропейския бит и култура по онова време, изпъкващи на фона на соц интериора.

Изобщо интериорът представляваше провокираща комбинация от мебели и декорации от соца, комбинирани с белези на луксозен ресторант.

В тоалетната се мъдреше спасителна жълта жилетка от самолет, подпряна на стената сърф дъска, бяха наредени и прашни стари бутилки от шампанско. Също като едно време, както се събираха бутилки от западни питиета и тук имаше такива, обаче някои от тях си бяха част от асортимента на заведението. Не можеше да се усети граница докъде е артистичния декор на миналото и къде започва нашата реалност от съвременността.

Домакинът, който ни посрещна беше в нещо като униформа и това вече ми напомни, че се намирам в ресторант. В едната стая от апартамента имаше други клиенти, ние влязохме в съседната. Нашият посрещач, който се оказа сервитьорът ни разказа, че идеята е заведението да е трудно откриваемо. Освен че това създава suspense за клиентите, има и други ползи за собствениците, които няма да коментирам тук.

…. Наистина доста кратка листа с блюда- това обикновено ми говори за внимателен подход към храната, добре подбрани продукти, майсторски приготвени.

Заради трудната откриваемост едно сърце отпадна.

Усети ….

…. Първоначалното стъписване от тайнствеността около местонахождението на ресторантаотстъпва на изненада, любопитство, носталгична радост, удивление, абе страшна провокация към очакванията и възприятията!;

…. Добро обслужване- сервитьорът е от старата школа, леко фамилиарничи с децата, обяснява подробно и по балкански сърдечно менюто, не задълбочава твърде много, ама то няма и в какво. Предложенията са ограничен брой;

…. Имаш чувството, че не си на ресторант, а на гости, само дето плащаш солена сметка накрая. Като се замисля, то и в другия смисъл може да платиш солен сметка, само дето не в пари, но да не се отплесвам във философски разсъждения;

…. Доста високи цени за малките количества на порциите, а и храната е хубава, но не чак на толкова високо гастрономическо ниво. На семейство платихме равностойността на ок. 200 лв, като сме пили само по 1 чаша алкохол. Детската порция паста беше 16 лв.

 Чуй ….

…. Странна смесица от музика- стари поп парчета, етно, нямаше определен стил;

…. Чуват се гостите от съседната стая- все пак сме в апартамент. Речта е чуждоезична, не славянска и има защо. Виж по-надолу.

Време за гледане на филмчето: 1:25 мин.

 

 

Помириши ….

…. Приятно на трюфел в пюрето от пащърнак;

…. Аромата на кафе в десерта тирамису;

…. Като всяко класно заведение в Сърбия, ракията е много добра и си заслужава да си поръчаш. Ароматът й е неповторим. Няма значение от какъв плод.

Вкуси….

…. Менюто е симплистично, малко предложения, малко продукти, 2-3 вкуса и аромата ,не повече. Спрях се на гъши дроб, който беше вкусен, но хлебчето отдолу беше се напоило доста с мазнина. Цената- ок 44 лв;

…. Децата си поръчваха по два пъти паста болонезе, хареса им, но главната причина беше, че порциите бяха много малки;

…. Тирамису- наистина беше добро.

Определено Salon 5 е едно от най-интересните като преживяване заведения, в които съм била. Тази откровена провокация с тайнствената локация и всички препратки към типичния социалистически дом остави спомени за дълги времена и за разказване на приятели и познати. Мястото подходящо само за чужденци и сърби, които водят чужденци на бизнес вечеря. Типичното сръбско семейство няма да го видиш там. Имам една друга публикация за място, в което можеш да видиш да обядват белградчаните с децата, а също и чужденци, които са го научили от местните. Прочети повече в поста Традиционната сръбска кухня с модерна интерпретация в Mala fabrika ukusa, Белград

За съжаление, липсата на оригиналност в кухнята и прекалено малките порции за високите цени свали две  сърца от категорията за вкус. Нямам нищо против цените, ако зад тях има качество, но тук то не беше достатъчно.

Преди да се втурнеш да посещаваш Salon 5, обаче, препоръчвам да опиташ други ресторанти, които съм описала.

Например, ако си на разходка в Земун и искаш да хапнеш там, отбий се в Шаран и хапни рибена чорба или някаква риба.

Можеш да се разходиш и на Бетон Хала и да обядваш/вечеряш/купонясваш в Ambar или Toro. Препоръчвам ти безкрайната вечеря. Виж в публикациите Безкраен празник в AmБar, Белград, Сърбия и Фиеста и пир по южноамерикански в Торо Латино Гастробар, Белград, Сърбия  какво значи това. Има и други ценни места, но мисля да обобщя цялата информация в една публикация. Очаквай в някой от следващите постове.

Ако вече планираш пътуване до Белгард, препоръчвам ти да си резервираш престоя направо тук. За твое удобство съм сложила каре на booking.com. През него си запазваш всички genius отстъпки и привилегии. Само въвеждаш датите на престоя и натискаш Search. Освен това, booking.com се грижи очакванията ти като клиент да са максимално изпълнени. Описала съм за една такава случка в ревюто за хотел Shangri-La в Сингапур.Booking.com

Ако ти е любопитно да посетиш ресторант Salon 5 в Белград, можеш да го намериш на Google картата тук. Натисни върху червената карфица, с която съм отбелязала местонахождението му и след това избери упътвания. Добре е да се обадиш да ги питаш точно в кой вход и коя е точната врата, даже ако трябва да те посрещнат на стълбите.

Avijaticarski Trg 5, | 1 sprat, Београд 11080, Сърбия

A: Avijaticarski Trg 5, 1 етаж, Београд 11080, Сърбия

T: +381 11 2614893, +381 64 549 68 33

E: reservation@salon5.rs

Има форма за резервации на сайта им.

Работно време: от сряда до недеря от 15ч до 0ч.

Ако се нуждаеш от рент-а-кар, можеш да си запазиш тук, в карето на най-голямата платформа за резервации.

Допада ли ти моя блог? Чудесно! Тогава последвай страниците на placescases.com в Instagram, Facebook, YouTubeLinkedIn, Twitter и не пропускай нито една нова публикация. Най-добре е да се абонираш директно тук.

Търсиш ли инфо за добри ресторанти, хотели и всякакви приятни местенца по света и у нас? Тогава се порови в категориите на placescases.com, може да си откриеш нещо точно като за теб.

Питаш ли се понякога, как някои места толкова много се отличават от други по обслужване, обстановка, като цялостно изживяване? Значи и теб те вълнува темата за Икономиката на преживяванията на Джузеф Пайн и Джеймс Гилмор. Постоянно добавям към колекцията си отзиви за онези от тях, които практикуват нейните принципи, без значение умишлено или случайно. Ако ти е интересно да разбереш кои са те, проучи ревютата в категорията Икономика на преживяванията.

Какво мислиш за това?

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.