fbpx
Savoy Hotel London, photo by placescases.com

Изживяването да вечеряш в хотел Savoy- ресторант Kaspar’s, Лондон

Оценка за  Kaspar’s at the Savoy  от 5D Сензографа на placescases.com: 4.7 от 5.

Октомври 2019

 

Видях            5 сърца от 5D Сензографа на placescases.com / 5 hearts by the 5D Sensograph of placescases.com

Усетих         5 сърца от 5D Сензографа на placescases.com / 5 hearts by the 5D Sensograph of placescases.com

Чух                5 сърца от 5D Сензографа на placescases.com / 5 hearts by the 5D Sensograph of placescases.com        

Помирисах   4.5 сърца от 5D Сензографа на placescases.com / 4.5 Big Hearts by the 5D Sensogrpah of placescases.com          

Вкусих           4 Big Hearts by the 5D Sensogrpah of placescases.com

 

Време за четене: 5 мин.

Четене в бърз режим (подчертан и цветен текст): 2 мин. 

Подбрах си специално ресторант Kaspar’s, защото беше близо до моя хотел Apex Temple Court и го сложих на първо място в списъка да-посетя-в-Лондон.

Най-забележителното при Kaspar’s е изключителната му обстановка. Естествено тя произхожда от характерния стил на една от историческите емблеми в Лондон, Savoy Hotel, където се помещава ресторанта.

Savoy Hotel се намира на Strand, което е продължението на Fleet Street, спомената в публикацията ми за Apex Temple Court Hotel. Google maps дава локацията на ресторанта на много странно място, за това по-добре търси самия хотел. Ще го познаеш по малката уличка Savoy Court, приличаща на вход към луксозен безистен. Тя води право към входа с иконичния за хотела Lalique фонтан в стил Art Deco. Точно до него е входът на Savoy Theatre, където можеш да изгледаш някой мюзикъл.

Когато хотелът е отворил, Kaspar’s (Каспърс) се е казвал The River Restaurant, защото се намира от страната на река Темза.

8 любопитни факта за хотел Savoy и Kaspar’s:

  • Савой е започнал да посреща гости през 1889.
  • Негов собственик е бил известен оперен импресарио Richard D’Oyly Carte (Ричърд Дойли Карт).
  • По тази причина, хотелът е имал собствен театър и много известни композитори, изпълнители, художници, артисти са давали представления там. До входа на хотела все още се намира този на театър Савой, даващ сцена на съвременни мюзикъл спектакли.
  • Първия мениджър на хотела е бил небезизвестния швейцарски хотелиер César Ritz (Сезар Риц), а първият главен готвач- прочутият френски гастроном Auguste Escoffier (Огюст Ескофие).
  • Риц и Ескофие са били уволнени от Карт, защото са обвинени в присвояване на средства от хотела и корупция. След време скандалът е гръмнал, но това не е повлияло кой знае колко на репутацията на двамата.
  • В Савой Огюст Ескофие е създал прочутата си мелба Peche Melba, кръстена на прочутото австралийско сопрано Нели Мелба.
  • Savoy Court е единствената улица в цялото кралство, на която движението е отдясно. Цитират се различни причини. Едната е, че по етикет, важните персони са сядали зад шофьора/кочиаша, който в UK седи отдясно и така слизайки от колата/каретата, изтъкнатите гости на хотела влизат директно вътре. Другата е, че по този начин, такситата, които се редят, за да откарват публиката от театъра не препречват входа на хотела, влизайки и спирайки от дясната страна.
  • Малкото кръговото около фонтана на хотел Савой е станало причина да има изискване за класическите лондонски таксита, наричани Hackney Carriage или Black Cab да имат техническа възможност да завиват в диаметър 25 ft или ок.7.5м. За твоя информация, най-малките стойности на тази характеристика, които открих в нета бяха между 9-11 м.

Прочети повече за класическите лондонски таксита в публикацията ми Хотел Apex Temple Court- съвсем близо до театрите в Лондон. Даже ще можеш да видиш как изглеждат отвътре, благодарение на група Oasis. 😊

 

Виж ….

…. Преди да влезеш в хотела виждаш прочутия фонтан на входа. Автомобилите влизат отдясно, заобикалят и спират точно пред входа на хотела, под огромната козирка, за да слязат гостите, защитени от лондонския дъжд и посрещнати любезно от пиколите;

…. Пищната обстановка в стил Art Decoв центъра на чайната зала, през която се минава за ресторанта, има огромна бяла беседка, а вътре в нея не друго, а голям черен роял. На него свири пианист в черен фрак, класически и поп парчета в джаз аранжимент. Изпълнява ги красива стройна певица в бяла дълга рокля с гол гръб. Можеш да им се насладиш във видеото тук, посветено на ресторанта;

…. По масите се виждат  предимно плата с морски дарове- една от причините гостите да избират Kaspar’s;

…. Множество скулптори и картини навсякъде по коридорите и фоайетата, огромните зали на тоалетната, с огледала в цял ръст, мраморни плотове, тоалетки за коригиране на грима- всичко издържано в Art Deco стил.

Усети ….

…. Любезно и бързо обслужване на входа на чайната зала, предхождаща ресторанта, те посреща хостеса, която те настанява и веднага ти дава менютата;

…. Следващият, който пристига на маса е сомелиерът. Информира се към какво си се насочила от храната и съветва изключително ненатрапчиво и добронамерено как да я съчетаеш с напитка. Това е важно, за да се чувства човек обгрижен, а не поучаван;

…. Въпреки голямата история на хотела и ресторанта, обстановката  е непринудена, няма специален дрес код, но се забелязват и доста празни маси.

 

 Чуй ….

…. Изключителни изпълнения на живо под беседката в чайната зала- това обогатява още повече изключителния амбианс на мястото.

Време за гледане на филмчето: 1:10 мин.

Помириши ….

…. Треска от британските острови- честно казано, имаше леко странен мирис, което допускам че е от соса към нея, но не беше неприятно;

…. Прекрасния аромат на трюфел и див лук в картофеното пюре.

 

Вкуси….

…. Рибата треска със бульон от кафеви скариди, спелта и дребен улов от Келтско море беше хубава, но картофеното пюре повече ми импонираше, въпреки, че в общия случай не си поръчвам такова по ресторантите;

…. Хлябът, който ни донесоха в началото беше сух и не ме впечатли никак, за разлика от разядката от сьомга, която беше вкусна;

…. За виното заложих на сигурно- Ризлинг от Dr.Loosen.

Признавам си чистосърдечно, че опитвайки толкова малко от асортимента на Kaspar’s е трудно да се определи доколко ми е допаднала храната. За съжаление не бях много гладна и това беше причината. Но определено беше запомнящо се изживяване посещението ми в този ресторант и изобщо в хотел Savoy.

С удоволствие бих повторила отново, за да опитам повече неща от майсторлъка на екипа в кухнята. Но този път не бих пропуснала Американския бар, за да опитам прочутите му коктейли.

Ако вече планираш пътуване до Лондон, препоръчвам ти да си резервираш престоя в него направо тук. За твое удобство съм сложила каре на booking.com. През него си запазваш всички genius отстъпки и привилегии. Само въвеждаш датите на престоя и натискаш Search. Освен това, booking.com се грижи очакванията ти като клиент да са максимално изпълнени. Описала съм за една такава случка в ревюто за хотел Shangri-La в Сингапур.Booking.com

Не се притеснявай как ще стигнеш до хотел Savoy и Kaspar’s. Просто използвай картата на Google тук като натиснеш върху червената карфица, с която съм отбелязала местонахождението му и след това избереш упътвания:

2 Savoy Ct, Strand, London WC2R 0EZ, Великобритания

A: Strand, WC2R 0EZ, London

T: +44 (0)20 7836 4343

E: savoy@fairmont.com

В сайта на ресторанта има online форма за резервации.

Ако се не те притеснява шофирането с десен волан и движението в лявото платно, можеш да си резервираш рент-а-кар директно тук, в карето на най-голямата платформа за резервации.


Допада ли ти моя блог? Чудесно! Тогава следи за следващи ревюта и пътеписи в Instagram, Facebook, YouTubeLinkedIn, Twitter. А най-добре е да се абонираш с мейл тук директно. Търсиш ли инфо за добри ресторанти, хотели и всякакви приятни местенца по света и у нас? Тогава се порови в категориите placescases.com, може да си откриеш нещо точно като за теб. Питаш ли се понякога, как някои места толкова много се отличават от други по обслужване, обстановка, като цялостно изживяване? Значи и теб те вълнува темата за Икономиката на преживяванията. Постарала съм се да отлича онези местенца, които прилагат дали нарочно или случайно нейните принципи и мисля, че си заслужава да ги разгледаш. Направо кликни на категория Икономика на преживяванията.

Какво мислиш за това?

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.