fbpx
Oystermen, London, photo by placescases.com

Funky groove, стриди и раци в Oystermen на Ковънт Гардън, Лондон

Оценка за  Oystermen  от 5D Сензографа на placescases.com: 5 от 5.

Октомври 2019

 

Видях             5 сърца от 5D Сензографа на placescases.com / 5 hearts by the 5D Sensograph of placescases.com

Усетих          5 сърца от 5D Сензографа на placescases.com / 5 hearts by the 5D Sensograph of placescases.com

Чух                 5 сърца от 5D Сензографа на placescases.com / 5 hearts by the 5D Sensograph of placescases.com    

Помирисах    5 сърца от 5D Сензографа на placescases.com / 5 hearts by the 5D Sensograph of placescases.com                      

Вкусих            5 сърца от 5D Сензографа на placescases.com / 5 hearts by the 5D Sensograph of placescases.com 

 

Време за четене:4 мин.

Четене в бърз режим (подчертан и цветен текст): 2 мин. 

Планирайки пътуването си до Лондон набелязах това местенце. В превод заглавието означава ловци на стриди.

Когато пристъпих прага му, усетих, че то е точно този тип фънки заведения, които ми лягат на сърцето и стомаха. Освен това се оказа, че има награда за най-добър ресторант  Observer Food Monthly Awards 2019 от The Guardian. Мястото е супер мъничко, изглеждащо страшно неангажиращо и много яко в същото време. До тоалетната се слиза по една стръмна вита стълба, за да откриеш там също толкова яко помещение… и радио, което съобщава с монотонен отчетлив глас информация за рибарите.

Запазена марка на Oystermen са раците и стридите. Предлагат ги абсолютно свежи, направо на стридения бар, почистват ги пред клиентите и ги сервират.

Собствениците, Мат Ловъл и Рон Хамптън не са готвачи. Били си сервитьори и управители в други ресторанти. Не искат Michelin звезди, за да не опропастят бизнеса си. Не изключват някой ден да създадат нов, високо позициониран ресторант, който да е точно за тази цел, за да дадат възможност на главният готвач, Андреа Бертоне да се пребори за най-големия приз за храна.

Смело мога да заявя, че Oystermen е място, което отговаря на изискването на теорията на Икономиката на преживяванията[1] да бъде спектакъл за клиентите си, който не може да ги остави безразлични от преживяванията си в него като публика и актьори едновременно.

Отидох по следобедно време. За вечеря нямах шанс без резервация, но за следобедна закуска веднага ме настаниха, с условието, че само раци и стриди могат да ми предложат, тъй като кухнята почива. Речено, сторено, настаних се на бара, който не е за напитки, а нещо съвсем различно, но носещо същото готино купонджийско настроение като бар, на който ти миксират яки коктейли.

 

Виж ….

…. Купища раци и стриди на бара- цяло представление е да ги почистят пред теб, да ги гарнират със специално миксирани и инфузирани сосове, радвайки се на наслаждението ти на храната;

…. Листата с напитките е достойна, добре подбрана за pairing;

…. Миниатюрното място за тоалетна е направено уютно, чистичко е и с много оригинален дизайн- мивката е като черупка от стрида, стената е от мрежа с бели камъчета, всичко ти напомня морски бряг.

 

Усети ….

…. Приятелско и непринудено общуване от страна на стрид-бармана- млад италианец, който ми разказа най-различни неща за това как приготвят соса, за заведението, за него самия, все едно съм на бар с напитки;

…. Усещането в заведението е все едно си на морска почивка- едно такова лежерно ти е, спокойно, иска ти се да не свършва и то на фона на сиво и мрачно лондонско време навън;

…. Обслужването е много приятно, ненатрапчиво, но в същото с внимание.

 

 Чуй ….

…. Супер яка и модерна фънк музика. Изключително добре се съчетава с цялостната атмосфера на мястото, завършва цялостното преживяване за funky groove, лека приповдигнатост и в същото време почивка;

…. Равномерния глас от радиото в тоалетната, който съобщава информация за рибарите по крайбрежието.

Време за гледане на филмчето: 1:25 мин.

 

 

Помириши ….

…. Ако си фен на стридите и раците, тук техните аромати ще те омагьосат направо- леко сладникави и морски в същото време съчетани с екзотични нотки на лимонена трева, уасаби и разни друг инфузии;

 

Вкуси….

…. Леко сладникавия вкус на дорсетски рак в комбинация с майонеза с чесън- уникално, много вкусно и внимавай с количествата, че после може и тежко да ти стане;

Всички налични раци са записани на черна дъска с техните грамажи. Като се продаде даден рак, го задраскват от дъската. Така се вижда колко са им останали и от кой вид, за да прецениш. Най-малкото количество е 1 кг, 25 британски лири, а най-големият- 2.4 кг, 60 британски лири.

…. Ако обичаш стриди, задължително ги пробвай. Всеки ден получават ок 200 пресни стриди, които се продават до една. Заведението няма място за хладилници, така че всичко трябва да се продаде и им се отдава;

…. Съчетай с бяло вино- всичко избухва в аромати и вкусове. Предлага се доста добро вино и то не само на бутилки, но и на чаша.

Преживяването в Oystermen е естетско, заради приятния уютен и лежерен интериор, забавляващо, заради приятелското отношение на бармани и сервитьори, донякъде и образователно, защото каквото попиташ за храната , всичко ще ти бъде обяснено в непринуден разговор, в който задължително те питат с жив интерес от къде, си как си попаднал на тяхното заведение, а също и какво ти е мнението за храната. Едно място, за което си заслужава да разказваш и препоръчваш, в моя случай пишеш за него. Бих препоръчала да има опция за получаване или дори закупуване на сувенири. Не знам какво се прави с черупките от стридите, но би могло да се помисли за sustainable approach, т.е. устойчивост. Част от тях могат да бъдат преобразени в идейни подаръчета за клиентите.

Как да си резервираш престоя в Лондон?

Ако вече планираш пътуване до Лондон, препоръчвам ти да си резервираш престоя в него направо тук. За твое удобство съм сложила каре на booking.com. През него си запазваш всички genius отстъпки и привилегии. Само въвеждаш датите на престоя и натискаш Search. Освен това, booking.com се грижи очакванията ти като клиент да са максимално изпълнени. Описала съм за една такава случка в ревюто за хотел Shangri-La в Сингапур.Booking.com

Как да стигнеш дотам?

Не се притеснявай как ще стигнеш до ресторант Oystermen  в London. Просто използвай картата на Google тук като натиснеш върху червената карфица, с която съм отбелязала местонахождението му и след това избереш упътвания:

32 Henrietta St, Covent Garden, London WC2E 8NA, Великобритания

A: 32 Henrietta Street,Covent Garden, London, WC2E 8NA

T: + +44 20 7240 4417

E: reservations@oystermen.co.uk

В сайта им има online форма за резервации.

Работно време: всеки ден 12:00-22:00, само в неделя е до 20:00

Ако се не те притеснява шофирането с десен волан и движението в лявото платно, можеш да си резервираш рент-а-кар директно тук, в карето на най-голямата платформа за резервации.

Къде да последваш блога за ревюта и оценки placescases.com?

Допада ли ти моя блог? Чудесно! Тогава следи за следващи ревюта и пътеписи в Instagram, Facebook, YouTubeLinkedIn, Twitter. А най-добре е да се абонираш с мейл тук директно. Търсиш ли инфо за добри ресторанти, хотели и всякакви приятни местенца по света и у нас? Тогава се порови в категориите placescases.com, може да си откриеш нещо точно като за теб. Питаш ли се понякога, как някои места толкова много се отличават от други по обслужване, обстановка, като цялостно изживяване? Значи и теб те вълнува темата за Икономиката на преживяванията. Постарала съм се да отлича онези местенца, които прилагат дали нарочно или случайно нейните принципи и мисля, че си заслужава да ги разгледаш. Направо кликни на категория Икономика на преживяванията.

Източници: https://www.theguardian.com/food/2019/oct/21/ofm-awards-2019-best-restaurant-the-oystermen-london

[1] Автори на теорията за Икономиката на преживяванията са Джоузеф Пайн и Джеймс Гилмор.

Какво мислиш за това?

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.