fbpx
La P'tite Brasserie, photo by placescases.com

Възможност за хапване до късно в La P’tite Brasserie, Бордо, Франция

Оценка за  La P’tite Brasserie от 5D Сензографа на placescases.com: 4,4 от 5.

Април 2022

Видях              3 сърца 129x20  

Усети              4 сърца 129x20

Чух                  5 сърца 12920

Помирисах    5 сърца 12920

Вкусих            5 сърца 12920

     

Време за четене: 5 мин.

Нямаш 5 мин. за четене? Тогава опитай четене в бърз режим- само подчертан и цветен текст: 3 мин. 

Нямаш 3 мин. за четене? Виж тогава филмчето по-долу: 0:52 мин.

За петък и събота в Бордо, а и навсякъде по света е необходимо за вечеря да се направи резервация предварително. Понеже нашата компания не обърна внимание на моето предложение да резервирам от предния ден на едно място, което бях убедена, че щеше да ни хареса на всички, останахме без организирана вечеря и се  наложи да търсим на случаен принцип по телефона, в последния момент. На всички обаждания в заведения около нашата къща за гости Maison de Manege, получихме отрицателен отговор, а наближаваше часа за затваряне- 21, 21:30. Най-смелите затварят в 22. Обаче La P’tite Brasserie, които имат доста добър рейтинг в Google Maps, бяха заявили дръзко, че затварят в полунощ. Без да им се обаждам, тръгнахме директно към тях. Ако всички хубави заведения и барове са в посока към реката, по пешеходните улици, това е точно в обратната посока и е на булеварда. Оказа се, обаче, че изборът ни е бил нелош, чети нататък защо мисля така.

Виж ….

…. Интериорът не е особено впечатляващ, по-скоро не бих влязла, ако трябваше да е на случаен принцип и ако не се съобразявам с критерия липса на места по другите заведения и скорошно затваряне. Оттук и 2 сърца надолу.

 Усети ….

…. Всъщност големият рейтинг на заведените идва може би от обслужването…. и ниските цени. Не говорят добре английски, но са много услужливи, шегуват се, стараят се да ти обяснят всичко, което те интересува, завързват малък разговор откъде идваш, харесва ли ти Бордо и т.н. Имат една специална рамка, която дават на клиентите да си направят снимка, сякаш са картина в рамка, абе пада забавление.

…. Беше ни студено като влязохме, защото всички прозорци и врати бяха отворени към улицата, но ни настаниха на едно уютно местенце на завет, по наше желание и нещата се пооправиха. Едно сърце отпадна, заради течението и студа.

Чуй ….

…. Влизаме- звучи гръцко. В комбинация с късния час на затваряне решихме, че това е таверна, но никой от персонала не потвърди гръцки произход, а и заведението е brasserie, а не tavern. После зазвучаха шансон и разни хитове. Нямаше конкретна стилистика.

Brasserie във франкофонския свят означава пивоварна, но и ресторант, с по-неформална обстановка, където можеш да си поръчаш 1 ястие само, а не 2 или 3-степени, както беше навсякъде, където ходихме до този момент.

Време за гледане на филмчето: 0:52 мин.

Помириши ….

…. Храната миришеше апетитно, обаче като че ли сепията с подправки беше най-интересна като съчетание на фин морски аромат, масълце и билки;

…. Виното на чаша е хубаво и много бутилки са отворени, така че имаш богат избор за съчетаване на ароматите на храната с този на виното!

Вкуси ….

…. Интересно е да разкажа тук как избрахме какво да ядем.

На таблото, всичко е на френски. Познания на групата по френски – 0,5%- знам някакви думички на основни неща за ядене, но всички подробности около това не мога да ги разбера. Схващаме, че цените са супер ниски- предястията и десертите са по 5 евро, основното 9 евро. Ние такива цени досега никъде не видяхме, освен в буланжерито до нашата къща в Бержерак.

Boulangerie (произнася се буланжери) е пекарна, където можеш да си купиш хляб, кроасани в  разнообразни варианти, всякакви тестени изделия. Patisserie обаче е повече като сладкарница- също има кроасани, но има и всякакви сладкиши, абсолютни произведения на изкуството.

…. Разбираме също, че има телешко соте с гъби, рилети от риба, нещо по испански, chipirons, което е калмар, щото вече го научихме в друго заведение, тарт с лимон и меренг (целуфчено тесто) и шоколадов мус, но това не е достатъчно, за да изберем какво да ядем.

Rillettes (рилети) е обикновено мляно месо, смесено с друг вид месо или друг продукт, с добавена мазнина и подправки.

И тук се намесва сервитьорът или пък собственик, или някакъв шеф, не разбрахме, който ни пита „Имате ли ми доверие?“ Ами как да отговориш на такъв въпрос от човек, който току що си срещнал и малко сте се разприказвали за София и Бордо. Все пак, още не сме сключили братство между двата града, макар, че би било много хубаво, за да си гласуваме доверие.

Нали по соца имаше такива побратимявания на градове, то май още ги има. Пловдив и София са с най-много побратимени градове 14 и 16. А знаеш ли че Мизия и Борово, където и да е последното имат също побратимени градове. Ама София няма нито един френски побратимен град. Общината да помисли за Бордо, няма да сбърка.

Та решаваме да му се доверим на човека, то какво да сбъркаме, нашите познания по френски също могат да ни подведат. Той предлага да ни донесе по малко от всички предястия и се оказва много добро решение, защото опитахме повече неща и всички бяха вкусни, без някаква особена оригиналност- от зеленчуците, през фаршированите яйца, до сепията, която вече похвалих.

…. Антрекот- мъжете го похвалиха;

Entrecote (антрекот) е телешко/говеждо месо без кокал близо до ребрата. Тук му викаме телешки медальони, а англоговорящият свят му казва rib-eye.

В Бордо има ресторант, който се казва така- Entrecote, и е много популярен. Счита се, че там се правят най-добрите антрекот пържоли. То има и такава рецепта Entrecote Bordelaise, която идва от Бордо. Само че, в този ресторант не се правят резервации и народът се реди на едни дълги опашки , за да седне там. Ние като видяхме опашката, решихме, че не сме толкова големи фенове на месото, че да изчакаме 100 човека да се наядат и да станат, за да седнем по някое време след 3 часа и ние.

Та наместо в едноименното заведение с опашката, нашите мъже решиха тук да опитат телешкия медальон и го одобриха, най-вече, май, заради цената и възможността да изчакаш за него седнал, а не прав на опашката.

…. Поисках креман от Бордо, обаче нямаха и ми сервираха просеко, което много ме учуди- в Бордо вместо местния креман да ми дадат италианско пенливо вино.

Cremant (креман) е пенливо вино, което се произвежда по метода на Шампан, но не идва от този регион, а други апелации, които са оторизирани да произвеждат креман. Качеството му може изобщо да не отстъпва от това на Шампан, но пък цените са доста по-поносими.

В Бордо се прави Cremant de Bordeaux, но за съжаление не видях да го предлагат много по заведенията и го опитах чак в музея на виното в Бордо.

Ако нямаш резервация, и си в района на търговския център Meriadeck, смело отивай в La P’tite Brasserie и хапвай на доверие, каквото ти препоръча малко по-добре говорещия английски господин.

Как да стигнеш до La P’tite Brasserie, Bordeaux, Франция?

Използвай картата на Google тук като натиснеш върху червената карфица, с която съм отбелязала местонахождението му и след това избираш упътвания:

La P'tite Brasserie, 127, Rue Georges Bonnac, Saint-Bruno, Bordeaux Centre, Бордо, Gironde, Nouvelle-Aquitaine, France métropolitaine, 33000, Франция

A: 127 Rue Georges Bonnac, 33000 Bordeaux, France

T: +33553310314

Най-хубавата част и важно за отбелязване, имайки предвид тертипа на ресторантите във Франция:

Работно време: Всеки ден от 10 до 24 ч, без понеделник

Ако се нуждаеш от рент-а-кар, можеш да си запазиш тук, в карето на най-голямата платформа за резервации, по-долу в края на публикацията.

Как да си резервираш престоя в Bordeaux?

Ако не си от града, препоръчвам ти да резервираш престоя си направо тук. За твое удобство съм сложила каре на booking.com. През,  него си запазваш всички genius отстъпки и привилегии. Само въвеждаш датите на престоя и натискаш Search.Booking.com

Къдe да следиш за най-новите публикации на блога за отзиви и оценки placescases.com?

Допада ли ти моя блог? Чудесно! Тогава последвай страниците на placescases.com в  Instagram, Facebook, YouTube, LinkedIn, Twitter и не пропускай нито една нова публикация.

Търсиш ли инфо за добри ресторанти, хотели и всякакви приятни местенца по света и у нас? Тогава се порови в категориите на единствения по рода си блог за отзиви и оценки на интересни места, пречупени през 5DСензографа на 5-те човешки сетива- placescases.com. Може да си откриеш нещо точно като за теб.

Питаш ли се понякога, как някои места толкова много се отличават от други по обслужване, обстановка, като цялостно изживяване? Значи и теб те вълнува темата за Икономиката на преживяванията на Джоузеф Пайн и Джеймс Гилмор. Постоянно добавям към колекцията си отзиви за онези от тях, които практикуват нейните принципи, без значение умишлено или случайно. Ако ти е интересно да разбереш кои са те, проучи ревютата в категорията Икономика на преживяванията.

Какво мислиш за това?

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.