fbpx
Ресторант Spoon в София, снимка от placescases.com

Ресторант Spoon и неговата творческа fusion кухня в центъра на София

Оценка за Spoon (Спуун) от 5D Сензографа на placescases.com: 4.8 от 5.

Октомври 2020

 

Видях                  5 сърца от 5D Сензографа на placescases.com / 5 hearts by the 5D Sensograph of placescases.com

Усетих                4 Big Hearts by the 5D Sensogrpah of placescases.com      

Чух                      5 сърца от 5D Сензографа на placescases.com / 5 hearts by the 5D Sensograph of placescases.com

Помирисах         5 сърца от 5D Сензографа на placescases.com / 5 hearts by the 5D Sensograph of placescases.com 

Вкусих                5 сърца от 5D Сензографа на placescases.com / 5 hearts by the 5D Sensograph of placescases.com   

       

Време за четене: 3 мин.

Нямаш 3 мин. за четене? Тогава опитай четене в бърз режим- само подчертан и цветен текст: 2 мин. 

Нямаш 2 свободни минути? Виж направо филмчето по-долу: 2:18 мин.

След дълги години в Lazy, Шеф Иво Петков се премести на ново място, на пъпа на София, на ул. Витошка на име Spoon. Ще го видиш като локация Spoon и Background. Точно така, мястото преди се казваше Background.

Много се радваме, че отново можем да се радваме на кулинарното майсторство на Lord of the Chefs звездата, шеф Петков.

Някои го помнят като sous-chef в най-старото заведение на шеф Виктор Ангелов, Chef’s, по пътя за Боровец. Още тогава умееше да разказва истории за шедьоври в чиния.

Виж ….

…. Колекцията лъжици, която краси заведението;

….Чудна визия на ястията в чиниите;

…. Истински живи цветя във вазичка на всяка маса;

 Усети ….

…. Всички участват в работата с клиентите, независимо дали са сервитьори, бармани, готвачи, сомелиери. По този начин контактът с публиката е пряк и жив. Събира се веднага обратна връзка, отзовават се на всякакви желания и въпроси от клиентите;

…. За разлика от Lazy, когато попитах за вино на чаша, не само че имаше превъзходно испанско вино, което ми сипаха от бутилка, но и ми казаха избата и годината.

Каквото и вино да избереш в Spoon, то е добро, независимо дали цяла бутилка взимаш или на чаша. Подбора за винената листа е чудесен, с преобладаващи образци от Италия и Испания.

…. За съжаление, никой от персонала не носи маска и няма дезинфектанти на леснодостъпни места за клиентите, поне навън. Това е причината едно сърце да отпадне от оценката в тази категория.

 Чуй ….

…. Бавен джаз, много приятна и спокойна. Понеже седяхме на местата на ул. Витошка, по някое време се чуваха и улични музиканти, както и музикалният съпровод на танцьори на улицата.

Време за гледане на филмчето: 2:18 мин.

Помириши ….

…. Аромат на босилек от коктейл Джин базил смаш, както и от босилековото сорбе, което можеш да поръчаш като десерт. То пък е сервирано с един хрупкав оризов чипс отгоре- много нестандартно, но забавно;

…. Лекичко кимион в кесадията- тънки кори, между които има пълнеж от зеленчуци;

…. Сладолед от манго и папая- чуден тропически аромат! 

Вкуси….

Както вече споменах в публикацията Отново в ресторант Chef’s, след голямото затваряне заради Covid-19,София, големият майсторлък в готвенето най-много си личи в простичките неща. Когато една салата е направена така, че няма нужда нищо да се добавя, нито сол, нито киселина, просто си имаш работа с професионализъм. И тук е така.

…. Салата бурата с прах от нар няма нужда от никакви добавки. Само малко зехтин ти слагат пред теб, колкото за спектакъла. Просто съвършена!

…. Паста за деня- може с бекон или телешко, все е ароматна  и много вкусна.

…. Телешко с картофен гратин и трюфел сос- телешкото е изпечено точно както си го поискаш;

…. Риба може да е лаврак или друга бяла, каквато имат в момента, отгоре поръсена черен сусам и сос от бульона на рибата, направен с оризово нишесте, с гарнитура нудли Соба, едамаме, зеленчуци, лилав картоф Vitelotte, чиято текстура прилича на трюфел, отстрани едно чудесно уасаби направено на желирани топчета.

Соба нудлите се правят от елдово брашно и са с много малко съдържание на глутен. Така че това ястие и подходящо за хора с такава диета.

…. Сорбе за десерт, правят всякакви видове на място. Просто питай какви има в момента или те сами ще ти разкажат.

…. Тиквен пай, с хрупкав блат, върху който е положен тиквения крем. Към него има топка сладолед от манго и папая.

Как да стигнеш до Spoon?

Не се притеснявай как ще стигнеш до Spoon в София. Просто използвай картата на Google тук като натиснеш върху червената карфица, с която съм отбелязала местонахождението му и след това избереш упътвания:

Restaurant Spoon, Sofia, Bulgaria

A: бул. „Витоша“ 14, 1000 Център, София

T: +35989 789 5325

Работно време: Пон- Нед 10:00-24:00

Ако се нуждаеш от рент-а-кар, можеш да си запазиш тук, в карето на най-голямата платформа за резервации.

Как да си резервираш престоя в София?

Ако не си от София и планираш пътуване до града, препоръчвам ти да резервираш престоя си направо тук. За твое удобство съм сложила каре на booking.com. През,  него си запазваш всички genius отстъпки и привилегии. Само въвеждаш датите на престоя и натискаш Search. Освен това, booking.com се грижи очакванията ти като клиент да са максимално изпълнени. Описала съм за една такава случка в ревюто за хотел Shangri-La в Сингапур.Booking.com

Къда да следиш за най-новите публикации на блога за отзиви и оценки placescases.com?

Допада ли ти моя блог? Чудесно! Тогава последвай страниците на placescases.com в Instagram, Facebook, YouTube, LinkedIn, Twitter и не пропускай нито една нова публикация.

Търсиш ли инфо за добри ресторанти, хотели и всякакви приятни местенца по света и у нас? Тогава се порови в категориите на placescases.com, може да си откриеш нещо точно като за теб.

Питаш ли се понякога, как някои места толкова много се отличават от други по обслужване, обстановка, като цялостно изживяване? Значи и теб те вълнува темата за Икономиката на преживяванията на Джузеф Пайн и Джеймс Гилмор. Постоянно добавям към колекцията си отзиви за онези от тях, които практикуват нейните принципи, без значение умишлено или случайно. Ако ти е интересно да разбереш кои са те, проучи ревютата в категорията Икономика на преживяванията.

Какво мислиш за това?

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.