fbpx
Praia Dona Ana by placescases.com

5 съвета и много причини за пътешествие до Алгарве- най-южната част на Португалия. Част 2- плажовете на Алгарве.

Плажовете на Алгарве от пътепис със съвети за добро изкарване в 4 части. Снимката на корицата е от плаж Praia Dona Ana, Лагос, Алгарве. Съдържание без изкуствен интелект.

Продължаваме с пътеписа за Алгарве. В първата част, разказах как се стига дотам и къде може да се отседне. Почти всички се интересуват дали могат да ходят на плаж в Алгарве, дали не е студено много, защото това вече не е ивицата на Средиземно море, а самият Атлантически океан.

Отговорът е да, може да се ходи на плаж и даже сега ще разкажа къде може да се отиде и какво да се очаква от плажуването там.

Къде да ходиш на плаж, ако си на пътешествие в Алгарве?

В случай, че имаш басейн в хотела, както беше при нас, и си за първи път в Алгарве, моят съвет е да не се увличаш по лежане край него. Първо че водата не е много топла, освен ако не я топлят специално, второ пропускаш да правиш много по-интересни неща, за които всъщност си заслужава да се отиде в Алгарве. Вярно е, че понякога човек има нужда точно от това усамотение с книга, любимо списание и коктейл, но не губи повече от 1-2 часа на ден за това.

Относно плажовете в региона има безброй възможности и всички са добри. Разгледай в интернет за конкретни плажове, защото там всеки от тях е някаква забележителност. Заобиколени са от красиви скали, екзотична растителност, предлагат незабравими гледки отгоре или откъм морето.

Правя много важна уговорка! Водата в океана е 19-20 градуса по Целзии, което е доста охлаждащо, бих казала. Аз се реших само веднъж да се натопя цялата- мнооого е студено и това е така през цялото лято. Не става по-топла. За това пък гледките са прекрасни.

Praia de Port Mos

Това е най-близкия до Belmar hotel плаж.

От хотела до него е 3-5 мин. пеша, зависи къде ти е апартамента точно.

Като всички плажове в Алгарве и тук има голяма ивица, широка, с хубав пясък, която при прилив доста се стеснява.

Ако си полегнала кротко на първа линия, за да се любуваш на прибоя на вълните, очаквай в някакъв момент да те залее някоя вълна, защото прилива идва бавно, но сигурно. Просто постепенно попремествай кърпата периодично.

Praia de Port Mos by placescases.com
Praia de Port Mos by placescases.com

На плажа има 2 ресторанта и 2 зони с чадъри и шезлонги. Ресторантите не са с блестящи рейтинги, но предлагат take away, така че напитки и дребни неща за хапване се купуват от гише извън зоната за сядане.

Едната зона с чадъри и шезлонги, тази пред ресторант Кампимар, изглежда, че работи с резервации, по непонятен за мен начин, защото когато попитах как мога да резервирам за следващия ден, получих объркано обяснение, че само през туроператор ставало.

Praia de Port Mos by placescases.com
Praia de Port Mos by placescases.com

Оказа се, че не ни трябват чадъри, защото духа доста вятър, който охлажда и на практика сянка не ти е нужна.

Още малко гледки от крайбрежието на Лагос.

Praia da Luz

Само 10 мин. с кола от Belmar SPA.

Произнася се Прая да Луж. Градчето Луж е приятно, курортен тип. Ако отиваш с кола там, по улиците може да се спира, но ако видиш апарат за паркинг, трябва да си платиш на него.

Прая да Луж е голям и  хубав плаж, на който се организират фестивали. Има 2 сцени, няколко зони с шезлонги и чадъри, които се наемат на място.

Едно от заведенията в близост е чудесно. Става дума за ресторанта с азиатски стил кухня ZaZu и неговата снакс версия Boaty’s. Повече за тях можеш да прочетеш в Za Zu Beach Club- хубава азиатска кухня и гледка към крайбрежието, Луж, Алгарве, Португалия.

Тук съм споделила малко спомени от Луж.

Praia Dona Ana

Praia Dona Ana ни привлече вниманието с хубави гледки.

Той също се намира в Лагос. До него се стига по стълби, които не са много и си заслужва да направиш усилието да слезеш и качиш.

Уютно заграден от високи скали, плажът те мами да се разходиш покрай тях, да се шмугнеш в тунелчетата, които мощните вълни на океана са проправили, да пообиколиш наоколо.

Внимавай обаче, когато изследваш потайностите на скалите, да не те завари прилива и да не ти пресече сухоземния изход, защото във водата доста ще се освежиш, докато стигнеш до кърпата си на пясъка.

На единственото заведението на плажа доста се чака, за сядане или take away, другата алтернатива е да изкатериш стълбите обратно и там да търсиш напитки и закуски.

Можеш да придобиеш повече  впечатления от този мой пост в Инстаграм.

Плаж Ponta da Piedade

Един от най-впечатляващите плажове е Ponta da Piedade. Всъщност това не е само плаж. Това е една от най-значимите забележителности на Алгарве, заради скалите, които са омагьосващо прекрасни, не само като ги гледаш отгоре, но и ако се решиш да ги изследваш отблизо, провирайки се между тях с каяк и лодка.

До плажа се стига през доста дълга стълба, но си заслужава да я преодолееш, ако искаш да поплажуваш на него и да направиш лека разходка по тунелите на скалите.

Друг вариант е да се разходиш по специално изградения boardwalk, дървена пътека, която обхожда скалите отгоре, за да се полюбуваш на гледката към океана и скалите.

Ето малко запечатани гледки и оттам.

Аквапарк на пътешествие в Алгарве

И като стана дума за плажове, ако си с деца, си заслужва да отидеш и на аквапарк. Има няколко, избери този, който ти е най-близо.

Ние бяхме в Slide and Splash. Има доста екстремни атракции за любителите на силни усещания от типа на спускане в тъмна тръба, пропадане и завъртане в тръба, стръмни пързалки, а за такива като мен остана снимането и СПА зоната на територията на аквапарка. Хареса ми, че е помислено за хора, които са просто придружители и 35-те евро, които дадохме за моя билет бяха осмислени чрез педикюр с рибки Гара.

В следващата част на този пътепис за Алгарве ще стане дума за храната и виното там.

Как да стигнеш до всичките тези места, ако планираш пътешествие до Алгарве?

Просто последвай пинчетата на картата.

Как да си резервираш престоя по време на пътешествие в Алгарве?

Препоръчвам ти да резервираш престоя си направо тук. За твое удобство съм сложила каре на booking.com. През,  него си запазваш всички genius отстъпки и привилегии, а аз получавам скромен комисиона. Само въвеждаш датите на престоя, мястото и натискаш Search.


Booking.com

Къдe да следиш за най-новите публикации на блога за отзиви и оценки на интересни места placescases.com?

Допада ли ти моя блог? Чудесно! Тогава последвай страниците на placescases.com в Instagram, Facebook, YouTube, LinkedIn, Twitter, TikTok и не пропускай нито една нова публикация.

Търсиш ли инфо за добри ресторанти, хотели и всякакви приятни местенца по света и у нас? Тогава се порови в категориите на единствения по рода си блог за отзиви и оценки на интересни места, пречупени през 5DСензографа на 5-те човешки сетива- placescases.com. Може да си откриеш нещо точно като за теб.

Питаш ли се понякога, как някои места толкова много се отличават от други по обслужване, обстановка, като цялостно изживяване? Значи и теб те вълнува темата за Икономиката на преживяванията на Джоузеф Пайн и Джеймс Гилмор. Постоянно добавям към колекцията си отзиви за онези от тях, които практикуват нейните принципи, без значение умишлено или случайно. Ако ти е интересно да разбереш кои са те, проучи ревютата в категорията Икономика на преживяванията.

 

Какво мислиш за това?

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.