fbpx
Gerovassiliou winery by placescases.com

Винарната Йеровасилиу- изкуство, вино и хубава храна, Епаноми, Гърция

Оценка за винарна Йеровасилиу от 5D Сензографа на placescases.com: 5 от 5.

Юли 2023

Видях              5 сърца 12920

Усети             5 сърца 12920

Чух                  5 сърца 12920

Помирисах    5 сърца 12920

Вкусих            5 сърца 12920

     

Време за четене: 5 мин.

Нямаш 5 мин. за четене? Тогава опитай четене в бърз режим- само подчертан и цветен текст: 3 мин. 

Нямаш 3 мин. за четене? Виж тогава филмчето по-долу: 2:44 мин.

Като любители на виното, нямаше как да не посетим Ktima Gerovassiliou, произнася се Ктима Йеровасилиу.

Основана е от Вангелис Йеровасилиу, който преди години е възродил сорта Малагузя (ударението е на я), докато е работил като wine maker на Домейн Порто Карас. През 1986 започва да произвежда вино в семейната винарна. В последствие става съосновател на прочутата Библия Хора, която се намира в района на Кавала. Има участие и във винарни на Пелопонес, остров Теразия и Южна Африка.

Ктима Йеровасилиу отглежда и произвежда вино от предимно местни сортове, Malagusia, Asirtiko, но също така и Sauvignon Blanc, Viognier, Chardonay. От червените- Limnio, Mavroudi, Mavrotragano, Xinomavro, Syrah.

С какво се отличава от другите винарни, които сме посещавали в северна Гърция, прочети по-надолу.

Ако и ти си любител на виното, препоръчвам да прегледаш после и публикацията  Винен туризъм в района на Наоса, Северна Гърция.

Виж във винарна Йеровасилиу

Това, което най-много впечатлява не са лозята около винарната, а инсталациите на модерни творци между редовете с лозниците, на двора, в сградите на винарната- много са впечатляващи. Можеш да ги видиш филмчето;

Един от най- богатите музеи на тирбушони в света, най-старите датиращи от 18 век. Колекцията наброява около 2600 експоната;

… Големи иноксови съдове и нови френски дъбови бъчви. Последните ги използват макс. 3 години.

Усети във винарна Йеровасилиу

… Предупреждавам, много е горещо през лятото навън, но вътре във винарната, музея и ресторанта е много приятно прохладно;

… Можеш да избереш готови комбинации за дегустация, към които има и amuse bouche, но също така можеш да избереш и други вина в дегустационни количества или на чаша, както и да подбереш още мезета от менюто;

За дегустация на 5 вина с pairing с храна, която съдържа предястия, основно и десерт се прави предварителна резервация, както и за посещение на група над 10 човека. Резервацията може да стане по телефона, мейл или на сайта.

Чуй във винарна Йеровасилиу

Добра презентация на винарната, много интересна обиколка във винения им музей. Всички автори на инсталации се представят, както и имената на творбите им.

Време за гледане на филмчето: 2:44 мин.

Помириши във винарна Йеровасилиу

Отчетлив и  много впечатляващ аромат на праскова на виното Museum Collection White, в която са включени Malagousia, Assyrtiko, Chardonnay, Sauvignon Blanc, and Viognier;

… Много ни допадна ароматът на червеното Evangelo, което е направено от Syrah и  Viognier.

Вкуси във винарна Йеровасилиу

Храната в ресторанта на Gerovassiliou е чудесна!

… Брускетите са всъщност големи сандвичи с квасен хляб и много качествено сирене, тарама или каквото друго са включили като опция в менюто;

… Препоръчвам платото със сирена– много хубави, местни, бях готова да си купя веднага от тях за вкъщи, ако предлагаха;

… Ако искаш да опиташ червено вино, изцяло от гръцки сортове, препоръчвам Avaton– Limnio, Mavroudi и Mavrotragano.

Ако се намираш в Солун, само на 25 км е Ктима Йеровасилиу, препоръчвам ти да отскочиш дотам.

Ние бяхме на море в Каликратея, на едно много приятно място, което е леко извън градчето, с чудесна плажна ивица и ресторант. Прочети за него в Georgalas Rest Apartments – комфортно и приятно местенце, с хубава плажна ивица, Каликратея, Гърция, също и за ресторанта в Ресторант Georgalas- вкусно, качествено, разумни цени, Неа Каликратея, Гърция.

Как да стигнеш до винарна Йеровасилиу?

Използвай картата на Google тук като натиснеш върху червената карфица, с която съм отбелязала местонахождението му и след това избираш упътвания:

A: Ktima Gerovassiliou, Epanomi 575 00, Greece

T: +302392044567

Работно време 10-17, във вторник е затворено

Ако се нуждаеш от рент-а-кар, можеш да си запазиш тук, в карето на най-голямата платформа за резервации, по-долу в края на публикацията.

Как да си резервираш престоя?

Препоръчвам ти да резервираш престоя си направо тук. За твое удобство съм сложила каре на booking.com. През,  него си запазваш всички genius отстъпки и привилегии, а аз получавам скромен комисиона. Само въвеждаш датите на престоя, мястото и натискаш Search.


Booking.com

Къдe да следиш за най-новите публикации на блога за отзиви и оценки на интересни места placescases.com?

Допада ли ти моя блог? Чудесно! Тогава последвай страниците на placescases.com в Instagram, Facebook, YouTube, LinkedIn, Twitter, TikTok и не пропускай нито една нова публикация.

Търсиш ли инфо за добри ресторанти, хотели и всякакви приятни местенца по света и у нас? Тогава се порови в категориите на единствения по рода си блог за отзиви и оценки на интересни места, пречупени през 5DСензографа на 5-те човешки сетива- placescases.com. Може да си откриеш нещо точно като за теб.

Питаш ли се понякога, как някои места толкова много се отличават от други по обслужване, обстановка, като цялостно изживяване? Значи и теб те вълнува темата за Икономиката на преживяванията на Джоузеф Пайн и Джеймс Гилмор. Постоянно добавям към колекцията си отзиви за онези от тях, които практикуват нейните принципи, без значение умишлено или случайно. Ако ти е интересно да разбереш кои са те, проучи ревютата в категорията Икономика на преживяванията.

Какво мислиш за това?

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.