fbpx
Pumpkin pie at Karmare, by Chef Georgy Boykovski, placescases.com

Къде е най-новият български прогресивен гурме хит за 2019 в София?- Част 1

Към настоящия момент ресторант Кармаре е затворен. Можеш да се насладиш на интересните гозби на шеф Бойковски в Quartal, градския хъб за street food на столицата. Щандът му се казва MESSo.

Оценка за Кармаре  от 5D Сензографа на placescases.com: 5 от 5.

Декември 2018

 

Видях             5 сърца от 5D Сензографа на placescases.com / 5 hearts by the 5D Sensograph of placescases.com

Усетих           5 сърца от 5D Сензографа на placescases.com / 5 hearts by the 5D Sensograph of placescases.com  

Чух                  5 сърца от 5D Сензографа на placescases.com / 5 hearts by the 5D Sensograph of placescases.com                                                            

Помирисах     5 сърца от 5D Сензографа на placescases.com / 5 hearts by the 5D Sensograph of placescases.com                        

Вкусих             5 сърца от 5D Сензографа на placescases.com / 5 hearts by the 5D Sensograph of placescases.com      

 

Последната ми публикация за 2018 беше посветена на мястото, където се вдъхнових да пиша този блог- Chef’s. Първата ми публикация за новата 2019 е посветена на новото ми вдъхновение за тази година-  едно уникално място, което по всякакъв начин промотира българската традиция в кухнята, в дизайна, в музиката. Там всяко сетиво попива най-доброто от България, пречупено през вижданията на чародеен екип от страстно посветени на работата си хора и създава хитове в чинията.

Знаеш ли какво значи кармаре? На прабългарски означава готвачи. И аз отидох при тези кармаре, и си поговорихме и похапнах от прогресивните им хитовете. Те влагат толкова ентусиазъм и професионализъм в творенията си, че наистина няма по-подходящо заглавие за този гурме ресторант от Кармаре. Проследих подготовката и раждането му от постовете във Facebook на главния от тях и чаках с нетърпение да отвори. Няма да те питам дали го познаваш, защото щом четеш моя блог, вече си го срещал/а няколко пъти в публикациите ми.

Самобитният, различният, неповторимият Шеф Героги Бойковски. Същият този, дето ме впечатли толкова много в Космос. Ударението е на второто О, така че звучи като Бенковски. Като го видиш как говори за работата си, ще разбереш, че точно това ударение много му отива, защото има революционен патос в неговото творчество.

Да, творчество е, защото всяко едно блюдо е замислено от него, заедно с екипа, в една заличка, специално създадена за дискусии, творчески процес, дегустиране, точно до така наречената лаборатория, където се конфигурират рецептите на напитките. Последните също са пипнати до най-малкия детайл. Всеки сок е от натурални продукти, дори газираната вода сами си я правят. А коктейлите…. Няма други такива, не съм опитвала никъде като тях. Мислех, че в Космос правят най-яките коктейли, но Кармаре не им отстъпват, та дори прекрачват границата на невъзможното за вкусовите и обонятелните рецептори.

Не, не преувеличавам!!! Добре, пил/а ли си коктейл джин с тоник, с аромат на турук (турук е едър паламуд и мирише доста силно на море), лук и девисил? Гадост ли? Не си познал/а! 😊 Това беше най-уникалното нещо, което съм вкусвала като коктейл в целия си съзнателен алкохолен опит. Сигурна съм, че обонятелния център на мозъка ми изгради нови синапсиси, точно благодарение на този неповторима комбинация от миризми. Толкова беше вкусно и нечовешки ароматно добро, че ми се искаше още няколко да изпия. Не го направих, защото всяко блюдо от 9-степеното меню си има напитка към него и не исках да обърквам схемата, която съм убедена е била много добре помислена.

На децата предложиха натурални сокове- комбинации от различни плодове, зеленчуци, плюс лайка или мащерка. Те си изпиха напитките толкова бързо и жадно, че не можах даже да ги опитам.

Виж ….

….. Споменах ли, че децата страшно харесаха интериора на заведението. Червени тухли, шевици в рамка, дървени маси от неполирано дърво.

…. Шеф Бойковски ми показа кухнята. Дори там, където не ходят клиенти, има старание в дизайна, не само в ергономията. Шевиците и знаците на заведението също са там. Житен клас, българска роза, прабългарски символ- ипсилон с две хасти. Там също можеш да прочетеш надписът Кармаре и лозунгът „Прогресивна българска кухня“.

Какво е прогресивна кухня ли, ами думата прогресивен значи свободолюбив, напредничав, модерен, нарастващ. Точно така усетих блюдата им на тези кармаре- традиционни български, но напредничави, модерни, с много свобода в креативността, с която са създадени.

Държа да спомена пак Икономиката на преживяванията[1]. Стейджингът[2] тук така е разработен, че потапя в концептуалния замисъл не само клиента , но и екипа, който работи чрез символи, материали, надписи, интериорът около тях.

…. В първото  предястие, бяха демонстрирани малки хапки от всички любими на българите неща- лютеничка, люта чушчица със сиренце, панирано кашкавалче с лакта ягоди, еленски бут, парено хлебче, върху препечена миниатюрна филика с жарена сланинка- солото в този фолклорен хит в чинията. Имаше лакерда в листо от червен лук, чипс от телешки език, пастет, туршия. Шарена чиния, пъстра като българска черга. Децата като я видяха и двете в хор възкликнаха „УАААУУУ!“

И сега ще повдигна пак темата за децата- клиенти. Вечно пренебрегвани по ресторантите, намират ги за шумни, досадни. Тук, когато шеф Бойковски разбра, че ще идваме с деца се зарадва. Каза, че те са най-искреното жури за качеството на храната. Помоли само да знае имаме ли алергии, особености в диетата и дали сме вегани.

В Кармаре са помислили не просто за вегетарианците, дори за веганите. Идеята е да има 4 дегустационни сетове от 9-степенни менюта. Едното е за вегетарианци, което веднага се замества с веган, ако има такива предпочитания клиентът.

Усети ….

…. Хрупкаво парено хлебче с второто предястие от крокмач[3], лакта домати, печени чушки и дресинг от копър;

Знаеш ли какво е лакта домати? На мен шеф Бойковски ми обясни. Ето тук се намесва образователния елемент от Икономиката на преживяванията. Не просто се наслаждаваш естетски, но и научаваш нови неща. Ученето, развива мозъка. Новата информация изгражда синапси, връзките в мозъка, които ни помагат да запомняме, да градим нови умения.

Та за новия синапс относно лакта доматите. 😊 Това са домати, които са оставени да ферментират в млечнокисела среда. Досещате ли се, те сами по себе си са пробиотик. После с водата от тях ферментират и ягодите, туршията дори. Яко, нали! Прогресивно! Здравословно…. И много вкусно! От месеци екипът на Кармаре се занимава с подготовката на тези фини детайли от менюто.

…. Хрускащи скаридки от третото предястие, оваляни в пръжки от крачета на източно-балканско прасе. Точно заради тези пръжки от свински крачета бяха така хрупкави скаридките. Отбелязвам, че моето обоняние хваща неприятните миризми на мъжките прасета, за които съм писала вече. Но тук не усетих такива, беше много вкусно. В главите на скаридите беше сложен специален биск, който ни изсипаха като сос върху блюдото. Това ястие беше хита на двете ми момичета!

…. В четвъртото предястие много фин, като ангелска коса чипс от картофи, върху меки картофени топчици с нежни запечатани парченца от мозък.  Това ястие кармарете са го нарекли картофена яхния. 😊 Има точно аромата и вкуса на такава, но 10 нива отгоре като усещане. Топчиците са като сармички от картофено листо пълнено с нежно картофено пюре. Никога повече няма да мога да ям картофена яхния, без да се сетя за тази гениално променена манджа на Шеф Бойковски.

…. Петото предястие пак хрупкаше- леко сладка снежинка, направена от кисело зеле и някакси дехидратирана, фламбирана пред нас, за да обгърне като ваденка една великолепна сарма от кисело зеле и ориз. Отстрани пригласяше лек кимчи сос. Толкова семпло, а толкова впечатляващо нещо. Less is more! Да, ама зад тази топчица сарма стои бая подготовка.

Имам още много да пиша за Кармаре, но знам, че времето за четене на лежерни четива е кратко и сега ще спра дотук. В следващата статия ще продължа. Ще разбереш за основните и десертите в 9-степенното меню. Още нищо не съм казала за виното! То също си заслужава вниманието ти. Естествено, пак е българско. Ще ти кажа и какво радва слуха в Кармаре.

Как да си резервираш престоя в София?

Ако не живееш в София и ти трябва хотел, разгледай опциите направо тук в карето на booking.com, което съм поставила за твое улеснение. Запазваш си всичките genius отстъпки и привилегии, въведи си само датите за престоя.Booking.com

 

Как да стигнеш дотам?

Към настоящия момент ресторант Кармаре е затворен. Можеш да се насладиш на интересните гозби на шеф Бойковски в Quartal, градския хъб за street food на столицата. Щандът му се казва MESSo.

Не се притеснявай как ще стигнеш до Кармаре, в София. Просто използвай placescases.com google maps пътеводителя, като натиснеш върху червената карфица в картата и след това избереш упътвания:

ул. „княз Борис I“ 105, 1000 Център, София, България

А: София, ул. Княз Борис I 105, България

T: +359 899 000 681– да ти прави впечатление числото от последните 3 цифри? Напиши в коментари какво означава то. 😊

Е: съжалявам, но още нямат е-mail адрес

Работно време: пон-събота, 12-22:30ч., неделя 10-15:30ч.

Къде да последваш блога за отзиви и оценки placescases.com?

За повече ревюта от мен относно ресторанти, хотели, както и други места по света и у нас, разгледай всички категории на  placescases.com

Ако ти е интересна темата за Икономиката на преживяванията, прочети статиите ми посветени на нея и местата, които прилагат принципите й на практика в категория Икономика на преживяванията

[1] Pine II, B. Joseph, Gilmore, James, The Experience Economy, Harvard Business Review Press. Kindle Edition. Пайн, Джоузеф, Гилмор, Джеймс, Икономиката на преживяванията, обновено издание Harvard Business Review Press, Kindle

[2] Staging- постановка като в театър, според Гилмор и Пайн, постановката на клиентските преживяванията е от съществено значение за бизнеса.

[3] Ферментирало овче мляко със сол, по-рядко от сиренето, близко до катъка като консистенция

2 thoughts on “Къде е най-новият български прогресивен гурме хит за 2019 в София?- Част 1

Какво мислиш за това?

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.