fbpx
Belgrade, photo by placescases.com

Кратък пътеводител за съвременния посетител на Белград

За всички тези специални места, които съм описала тук, благодаря на моите приятели, които ни ги показаха М. и С., както и М. и К.

Поне 2 пъти в годината съм в Белград и всеки път не мога да спра да се удивлявам как винаги има нещо ново и интересно  за разглеждане, посещаване, опитване, въпреки, че доста сме обикаляли там и сме похарчили някой и друг сръбски динар.

Виж кратко филмче за всички места, които съм описала тук. Време за гледане: 5.24 мин.

Като споменавам така, 1 лв е ок. 60 динара. Можеш да си обмениш навсякъде – има множество чейндж бюра.

Пътят от София с кола е само на някакви си 400 км или 5 часа, при липса на опашка на границата. Тръгваш в 7 сутринта и обядваш във Frans или Saran в Белград.

Защо точно тях ти препоръчвам за старт, прочети в постовете Franš – едно ценно откритие в Белград, Сърбия и Да похапнем риба край река Дунав в ресторант Шаран, Земун, Белград.

Ако пристигаш със самолет и ти трябва транспорт до града, препоръчвам ти да си инсталираш приложението на Naxis такси. Читава компания са.

Naxis taxi, photo by placescases.com
Naxis taxi, photo by placescases.com

Ако пътуваш с кола, гледай хотелът ти да има паркинг. Обикновено се заплаща допълнително, но пък автомобилът ти се съхранява на сигурно място. Nevski и Saint Ten имат собствен паркинг. Belgrade Art Hotel, който е на самата главна пешеходна Кньеза Михайла, няма, но наблизо е големият многоетажен Garage Obilićev venac. Можеш да видиш по-долу на картата къде се намира.  Townhous 27, много приятен хотел с изключително добро обслужване, ситуиран в центъра, също ползва близък паркинг.

От така изброените хотели, най-хубав е Sain Ten. Прочети за него в публикацията Saint Ten, изключителен бутиков хотел в центъра на Белград. Само че, той е малко по-високо позициониран като цени, защото е част от колекцията Small Luxury Hotels. Другата много добра алтернатива е описана в Townhouse 27, на метри от главната пешеходна улица в Белград, Сърбия.

Близо до последния е една чудна сладкарница CoffeeRoom с бутикови торти, сладолед, макарони и какво ли още не.

Ако планираш пътуване до Белград, препоръчвам ти да си резервираш престоя направо тук. За твое удобство съм сложила каре на booking.com. През него си запазваш всички genius отстъпки и привилегии. Само въвеждаш датите на престоя и натискаш Search. Освен това, booking.com се грижи очакванията ти като клиент да са максимално изпълнени. Описала съм за една такава случка в ревюто за хотел Shangri-La в Сингапур.Booking.com

Като пристигнеш, направи си план къде ще ходиш и какво искаш да видиш. Едно от нещата, които ти препоръчвам да включиш, особено ако си в хотел Saint Ten, защото е в непосредствена близост, е наскоро реновираната и все още частично в ремонт църква Св. Сава. Слез до криптата да видиш колко е огромна.

Ако времето навън е благоприятно, отиди до Калeмегдан (Kalemegdan) за разходка. Разгледай крепостта, седни на пейка и погледай към двете реки Дунав и Сава.

Ако пък вали и особено, ако си с деца, задължително отиди и се позабавлявай в Музея на илюзията (Muzej iluzija).

Непременно се разходи из Земун (Zemun)– квартал на Белград, но едва от 1934 г. Преди това си е бил независим град, ту част от Австро-Унгарската империя, ту от Хърватска. Има си специфична архитектура, стръмни калдъръмени улици и дори кула от древни времена, която пори небето с острия си връх.

Разположен е на река Дунав. По тази причина, по крайбрежната му улица е пълно със заведения. Едно от тях е рибният ресторант Шаран, за който вече ти споменах. Задължително хапни рибена чорба, като тази на снимката във филмчето за него.

Бетон хала (Beton Hala), произнася се с ударението на Е, а не като строителния материал, е купонджийско място с вкусна храна. Препоръчвам горещо да наминеш или поне да се разходиш по кея покрай р.Сава. Има две заведения,  които ти препоръчвам, Toro Latin Gastrobar  и Ambar, за които съм написала ревюта и съм монтирала филмчета. Прочети повече за тях в Безкраен празник в AmБar, Белград, Сърбия, Фиеста и пир по южноамерикански в Торо Латино Гастробар, Белград, Сърбия. Не е случайно, че в заглавията на двете публикации все става дума за празнуване.

Към тези двете заведения, има още едно трето, което е в рустикален стил и с традиционна сръбска кухня, поднесена по интересен начин. Казва се Mala Fabrika Ukusa. За нея можеш да прочетеш в Традиционната сръбска кухня с модерна интерпретация в Mala fabrika ukusa, Белград.

Разходи се също по главната пешеходна улица Кньеза Михайла. По страничните улички има множество приятни заведения. Там наблизо са Черната овца (Crna Ovca) с невероятните си бутикови сладоледи и Смоквица (Smokvica), с невероятните си бургери и коктейли. Виж ги в тази публикация Чудните бургери на Смоквица, на метри от главната пешеходна улица в Белград, Сърбия

А коктейли освен във Смоквица, можеш да пийнеш и в близкия Бар Централ (Bar Central), който е на същата улица. Казват, че там са най-добрите миксолози на Белград.

Две от най-интересните и запомнящи се заведения, които съм посещавала са точно в Белград. Прочети повече за тях и ги виж в Приключения с тайния ресторант- Salon 5, Белград и Lorenzo & Kakalamba- най-шарения и еклектичен ресторант в Белград.

 

Със сигурност ще ти стане и интересно в Музея на Югославия (Muzej Jugoslavije), в който са изложени множество подаръци, получавани от Тито, лидера на Държавата по социалистическо време. Ще научиш много интересни неща за историята на Сърбия. Ще разбереш защо Югославия никога не е била типична социалистическа държава.

Sculpture in the courtyard in Museum of Jugoslavia in Belgrade, photo by placescases.com
Sculpture in the courtyard in Museum of Jugoslavia in Belgrade, photo by placescases.com/ Скулптура в Музея на Югославия в Белград, снимка от placescases.com

Sculpture in the courtyard in Museum of Jugoslavia in Belgrade, photo by placescases.com/ Скулптура в Музея на Югославия в Белград, снимка от placescases.com

Няма да ти препоръчам да отидеш в музея на Николо Тесла, защото организацията им е потресаващо зле. Отиваш там и се редиш на опашка за да влезеш в група с екскурзвод на английски. Ако случайно групата надвиши някаква бройка, не те огрява да гледаш музей. Как се преценява бройката- на око, от портиерите. Може да си бил 40 минути по-рано там, но ако не се буташ напред, пак увисваш. Отказах се да пробвам вече.

Хвана ме много яд на тази нелепа ситуация с тоя музей и загубеното време да се редя на опашка, за това реших да потърся нещо друго интересно наоколо. Влязох в една къща насреща, в която се е настанило едно прекрасно бутиче, предлагащо аксесоари, дрехи и декорация ръчна изработка от дизайнери с фантазия и усет за естетика. Казва се FAB Living! by Una, абревиатура от Furniture & Art Broker by Una.

Не са евтини нещата, но си заслужават много, дори само да разгледаш. Знам , че е хит сред модерните платежоспособни дами на Белград. Тук само вметвам, че съвременната белоградчанка е супер стройна, много добре поддържана, елегантна, на събития винаги с висок ток, прическа и дреха подбрана с много стил. За съжаление, при някои от тях се забелязва уклон към американския тип пластична хирургия, който е популярен и в БГ, но не е гледка, с която да не сме свикнали.

За мен топ атракция беше посещението на дворците- Кралския и Бeлия (Kraljevski i Beli Dvora). Организирано е много добре от туристическия офис. От центъра те взимат с автобус и те закарват там. Обиколката е с гид, който разказва много интересни неща за по-старата история на Сърбия. Ще разбереш, че там никога не е имало привнесен от западна Европа крал. Аристократичните семейства са били със Сръбски произход. Последните са се казвали Караджорджеви.

Ето повече информация за туристическия офис:

Tourist Information Centre in Belgrade,

Knez Mihailova 56.

Phone: 011 26 35 622

E-mail: bginfo.knezmihailova@tob.rs

Website: www.tob.rs

Непременно си направи разходка и хапни някоя вечер в автентично ресторантче по Скадарлия (Skadarlija), бохемския квартал в центъра на Белград. Там свирят местни оркестри и демонстрират невероятно майсторство. Не става дума за обикновени трубачи, които ти надуват главата, а за елегантно акустично свирене. Плъзни снимките наляво в този пост в страницата на placescase.com в Instagram, за да ги чуеш.

 

 

Не се притеснявай как ще стигнеш до всичките тези места. Просто натискай червените карфици на Google картата тук и после Упътвания.

Обилићев венац 14-16, Београд 11000, Сърбия

Нушићева 11, Београд 11000, Сърбия

Крушедолска 2a, Београд, Сърбия

Крунска 50, Београд, Сърбия

Avijaticarski Trg 5, | 1 sprat, Београд 11080, Сърбия

Небојшина 49, Београд 11000, Сърбия

Карађорђева 2, Београд 11000, Сърбия

11000, Краља Петра 56, Београд 11000, Сърбия

Карађорђева 2, Београд 11000, Сърбия

11000, Venizelosova 24a, Beograd, Сърбия

Краља Петра 59, Београд 11158, Сърбия

Краља Петра 58, Београд 11000, Сърбия

Михаила Мике Јанковића 6, Београд 11000, Сърбия

Београд,, Београд, Сърбия

Светог Саве 10, Belgrade 11000, Сърбия

Кеј Ослобођења 53, Београд 11000, Сърбия

Булевар ослобођења 18a, Београд 11000, Сърбия

Топличин Венац 17, Београд 11000, Сърбия

Маршала Бирјузова 56, Београд 11000, Сърбия

Маршала Бирјузова 56, Београд 11000, Сърбия

Кнеза Михаила 27, Београд 11000, Сърбия

Още много има за гледане в Белград, но все някъде трябва да спра. Така че, планирай някой уикенд или още по-хубаво седмица и заминавай. Приятно изкарване!

Ако се нуждаеш от рент-а-кар, можеш да си запазиш тук, в карето на най-голямата платформа за резервации.

 

Допада ли ти моя блог? Чудесно! Тогава последвай страниците на placescases.com в Instagram, Facebook, YouTubeLinkedIn, Twitter и не пропускай нито една нова публикация.

Търсиш ли инфо за добри ресторанти, хотели и всякакви приятни местенца по света и у нас? Тогава се порови в категориите на placescases.com, може да си откриеш нещо точно като за теб.

Питаш ли се понякога, как някои места толкова много се отличават от други по обслужване, обстановка, като цялостно изживяване? Значи и теб те вълнува темата за Икономиката на преживяванията на Джузеф Пайн и Джеймс Гилмор. Постоянно добавям към колекцията си отзиви за онези от тях, които практикуват нейните принципи, без значение умишлено или случайно. Ако ти е интересно да разбереш кои са те, проучи ревютата в категорията Икономика на преживяванията.

Какво мислиш за това?

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.