fbpx
The Little Big Thinker by Pierre Matter, photo by placescases.com

Какво не разказах досега за Сингапур? Част 2

Юни 2018

В Част 1 споделих любопитни факти за Сингапур. Във филмчето към нея показах най-хубавото летище на света Changi Airport, прочутите ботанически градини  Gardens by the Bay, парка с гигантските дървета SuperTree Grove. Споменах отново  любимия ни ресторант IndoChine , кацнал заедно с бара си в короната на едно от супер-дърветата и припомних къде сме отседнали, а именно в един много kids-frienly хотел Shangri-La. Сега продължавам да споделям какви други атракции има в Сингапур, които бих препоръчала на всеки, който планира пътуване до там.

Singapore Flyer

Говорим за огромно виенско колело, високо 165 м. Пуснато е в експлоатация през 2008 г. и е построено за 2.5 години. Диаметърът му е 150 м. По-високо е от Окото на Лондон с 30м. Всяка капсула побира до 28 пасажера.

Освен че можеш да погледаш отвисоко градския пейзаж и да си направиш страхотни снимки, можеш да си запазиш капсула за романтична вечеря. Вътре в гондолите прожектират интересни факти на едни големи екрани, ако случайно ти се завие свят или ти доскучае. Но преди да се качиш на колелото, както и след това, има куп други атракции. На влизане ни посрещнаха светлинни ефекти. Друго интересно нещо беше една скулптура от предмети, използвани в ежедневието, нещо като отпадъчни материали. Творението се казваше Oneiroi’s Orb от David Chan Kien Wai. Кръстено е на герой от древногръцката митология Онир, пазител на сънищата. Спомняш ли си един сборник с научно-фантастични разкази на различни автори от издателство Галактика-„Онирофилм“?  Заглавието на едноименния разказ произлиза от същия герой, само дето в него сънищата се бяха превърнали в реално преживяване. Тук авторът е изразил точно обратното. Ежедневната реалност, изразена чрез тривиални пласмасарии и отпадъци от бита  е превърната в съновидение. 1500 предмета са комбинирани в интересна 3D мозайка, която се заиграва с формите, цветовете, свелините и сенките, за да омагьоса и приласкае като хубав сън будния зрител.  Можеш да го видиш в Част 2 на филмчето, което монтирах от снимковия и видео материал.

Докато чакахме да ни дойде реда, се шмугнахме в един 6D кино-салон. Аз не обичам ролъркоустъри и други подобни екстремни атракции от увеселителните паркове, ама  в това кинце ми беше създадена съвсем истинко преживяване от този тип. Децата пищяха, все едно са пак в LegoLand. Ако си със слабо сърце или си хапнал повечко, по-добре не експериментирай, защото съзнанието ти ще се побърка и ще те накара да повярваш, че летиш стремглаво надолу и то точно, когато релсите под вагонетката ти свършват. 🤪🤢🥴😲🤮

Orchard Road- раят на шопинга и ION Orchard

Рязко слизаме на земята. Отиваме на шопинг. Е какво толкова, душите ни изобщо няма да пострадат, защото моловете в Сингапур са отишли отвъд границите на консумеризма и обикновената шопинг терапия. По Orchard Road е пълно с молове. Всички имат монобранд магазини на най-скъпите световни марки. Gucci, Dolce&Gabanna, Luis Vuiton, Gucci, Prada… не ми се изброява. За която и да е голяма марка да се сетиш, я има по няколко пъти на този булевард. Не пропускай и магазина на Victoria’s Secret. Често има промоции. 🧚‍♀️🧚👼

Какво да се прави?! Конвенционалната реклама не ми действа, ама това тяхно годишно шоу с Victoria’s Secret Angels е любимо на мало и голямо, младо и дърто, женско и мъжко- гениална идея за реклама!

Ion Orchard  е един от най-новите молове. Отвън изглежда направо футуристично. Вътре очаквах да прилича на друг голям търговски център на Орчард роуд – Takashimaya, но се бях объркала.

Ion Orchard не е просто място за търговия на скъпи стоки. Тук изобилства от изкуство- има галерии, скулпутри, картини. Отделно има Micheln ресторант, но и другите заведения не му отстъпват.

Децата най-много си харесаха един магазин с миниатюрни фигурки, а аз се впечатлих от този на роялите Stainway & Sons. Ако не си наясно, ще те осветля, че тази година на наградите Grammy имаше едно бяло достопелпно гранд пиано, на което леко и небрежно му се видя надписа. Същия като този от снимката на едно подобно в черно, във филмчето за Сингапур, Част 2.

Излизаме от мола и там пак изкуство. На улицата един човек свири на доста странен духов инструмент, който звучи като нежен фанфар (извинявам се за този оксиморон, защото един фанфар звучи нежно, колкото ревящ слон), но така ми е най-лесно да го определя. Изключително нещо! Не се стърпях и разпитах човека като приключи с изпълнението си на какво свири. Този инзвънземен инструмент се казва Шенг и е комбинация от бамбукови и метални части. Оказа се, че е традиционен китайски. Музикантът сам си го беше направил и сам се е учил да свири на него. И него го има във втора част на филмчето.

Освен звука на шенг, по улицата можеш да чуеш едно оглушително писукане от короните на дърветата. Сингапур е спирка за множество прелетни птици. В ранните вечери, те също се разхождат по Орчард роуд и понеже са приказливи, та и ние трябва да се надвикваме с тяхното чуруликане. Тонове вода се използват за измиването на булеварда след техните нашествия. Ще чуеш залезните им трели … познай къде. Естествено във втора част на… кое?…  филмчето…. за кое?…. За Сингапур. 🤪

 

 

Hawkers centers

Не става дума за уличници. Не е hookers centers, а улична храна. В Сингапур тези центрове са традиционни. Представляват нещо като пазари, само че има павилиони, от които се продават храна и напитки. Всичко е прясно приготвено и много вкусно. Ако не си отишъл на поне един такъв, значи трябва пак да се върнеш и да наваксаш!!! Така де, няма само за fine dining и Michelin ресторанти да пиша!

Всеки павилион има номер, отбелязан на масите, които са му зачислени. Хигиената е много добра, организацията също. Ако манджата, която купуваш изисква време за подготовка, можеш да си изчакаш на масата и да ти я донесат или пък ти да си я вземеш.

Та този hawkers center, който посетихме се казва Zion и се намира до реката. Беше ни най-наблизо в съответния момент и работеше до по-късно. Нямахме представа къде отиваме. За нас беше много приятна изненада да попаднем на една истинска звезда в уличната храна- г-н Хо, който приготвя най-доброто Char Kway Teow. Това е традиционно китоайско ястие, което представлява пържени плоски оризови нудли, с добавки от китайска наденичка, пръжки, миди, скариди, тъмен соев сос, може също чили, рибени питчици, бобени кълнове, яйце.

Г-н Хо е световно-признат майстор на тази местна манджа и има разни грамоти, награди, споменават го по гурме гайдове, Michelin също са си направили труда да го препоръчат. Неговият павилион е номер 18, малък, затрупан с кори яйца и малки продълговати чинии.  Майстор Хо иска да придаде най-добрия вкус на творението си и методично приготвя индвидуални проции за всеки търпеливо чакщ клиент на опашаката.

ДА, пред неговия щанд винаги има опашка, не се шегувам, точно заради нея го избрахме, без изобщо да съм насяно какво ще ядем. Чакахме и ние чинно и любопитно. Интересното беше, че на нея имаше основно костюмари, поокъснели от работа, току-що напуснали офисите, дошли да хапнат набързо преди да се приберат.

Докато чакахме запълвахме времето с глътки бира и фреш от прясно-изцедена захарна тръстика. Първото беше хубаво, второто направо суперско!

To Be Continued …

Ами то много има да се говори и пише за Сингапур. Колкото и дълго да пиша, все нещо несподелено ще остане. Все пак, не мога да не ти разкажа за аквариума и зоопарка. Това ще стане в  последната, трета част на този пътепис. Следи за нея в Instagram, Facebook, YouTubeLinkedIn, Twitter. Най-добре е да се абонираш за блога директно.

За резервации на хотел

Ако вече си решил/а, че ще пътуваш до Сингапур, за твое удобство съм добавила каре на booking.com, в което само трябва да добавиш датите на твоето пътуване и да натиснеш search. Оттам насетне гледаш опции, хотели, вили, цени и си резервираш, където най-добре условията отговарят на твоите критерии. Запомни, че си запазваш всички genius отстъпки и привилегии. Освен това, booking.com се грижи очакванията ти като клиент да са максимално изпълнени. Описала съм една такава случка в ревюто за Shangri-La.Booking.com

Как да стигнеш дотам?

Ако искаш да се възползваш от добри цени за билети на Qatar Airways, провери за промоции през този QR code. Ние така си взехме билети на много добри цени.

 

За да ти е по-лесно да се ориентираш къде се намират местата, за които ти разказвам, разгледай картата и кликай на карфиците, ако искаш да получиш упътване.

70 Airport Boulevard, Сингапур 819661

18 Marina Gardens Dr, Сингапур 018953

18 Marina Gardens Drive, #03-01 , Gardens by the Bay, Сингапур 018953

22 Orange Grove Rd, Сингапур 258350

30 Raffles Ave, Сингапур 039803

2 Orchard Turn, Сингапур 238801

70 Zion Rd, Сингапур 247792

За повече ревюта от мен относно ресторанти, хотели, както и други места по света и у нас, разгледай всички категории на  placescases.com

Ако ти е интересна темата за Икономиката на преживяванията, прочети статиите ми посветени на нея и местата, които прилагат принципите й на практика в категория Икономика на преживяванията

Какво мислиш за това?

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.