fbpx
SuperTrees, Gardens by the Bay, Singapore, photo by placescases.com

Какво не разказах досега за Сингапур? Част 1

Юни 2018

В предишните си публикации за Сингапур разказах за интересни места за похапване като Shang Palace с Michelin звезда, за ресторант IndoChine  и емблематичната му джаз музика, за kids-frienly хотела Shangri-La, но остана още много неразказано, което би било интересно и важно за читателите на placescases.com, планиращи пътуване до там.

Интересни факти

Започвам от най-важното, че Сингапур е островна град-държава, една от трите останали такива в световен мащаб (познай другите две 😊). Оснвоното насeление е китайци. Бил е някога част от Обединеното кралство, но си е извоювал автономност. На санскрит Сингапура, значи Град на лъва, само дето там лъвове никога не са живели. Естествено имат в зоологическата градина- можеш да я видиш в третата, последна част на филма.

Интересното е, че Сингапур се управлява от една единствена партия от дълги години и въпреки това има една от най-проспериращите икономики в света.

Това е държавата с най-високи индекси за отворена търговска дейност, про бизнес ориантация и с най-ниски нива на корупция. Набляга на развитие на иновациите, подпомагне на  start-up начинания, разработка на биотехнологии и е един от най-големите износители на рафиниран петрол. Личните данъци са 22%, а корпоративния данък е 17%. Населението е 5.6 милиона, а БВП е 350 милиарда щатски долара (За сравнение, нашият е 64 милиона.) За 2018 е на първо място по БВП по паритет на покупателната способност на глава от населението с 98 хил.международни долара.

Сингапур е световен финансов ценътр, на четвърто място след Лондон, Ню Йорк и Хонг Конг. Там е и едно от най-големите пристанища в света.

На гърба на банкнотата от 1000 сингапурски долара е написан с микро шрифт текста на химна. Националното цвете е орхидея, наречена Vanda Miss Joaquim, за първи път открита и класифицирана от американка, на която са го кръстили. В хотела, в който отседнахме, Shangri-La, имаше беседка, посветена точно на това цвете. Много беше красива, цялата в орхидеи от най-различен вид, а самата конструкция беше оформета като затворен цвят на орхидея. Можеш да я видиш във филмчето за Shangri-La в YouTube канала на placescases.com  и във Facebook страницата.

Най-високата точка е 164 м. За сравнение, София се намира на 550м. Винаги е лято, ок. 30°, като в зимните месеци от ноември до февруари вали малко повече. Само че там като вали, бързо изгрява отново слънце, а дъждовния порой е поет до последната капка от перфектна канализационна и дренажна система.

Световноизвестната цигуларка Ванеса Мей, която е била ученичка на нашия прочут цигулар Васко Василев е родена тук.

Не толкова забавен факт е, че в Сингапур има смъртно наказание и то е не какво да е, а чрез обесване. Прилага се основно при присъди за контрабанда и разпространение на наркотици. Преди години ми попадна дълга статия във вестник Financial Times, азиатско издание, посветена на дебатите по темата, дали поне да не го заменят с друг вид екзекуция, например инжекция. Имаше мнения на учени, които твардяха, че обесването е далеч по-хуманен начин. Спирам по тая тема, че много мрачни мисли ме налегнаха.

Не си носи дъвки в Сингапур, не хвърляй боклуци, не плюй и не уринирай по улиците, пресичай само на пешеходни пътеки, не се разхождай гол вкъщи или в хотела на отворени пердета, не храни гълъби и други птици навън и ако си гей или задиряш някого от твоя пол, лошо ти се пише. За последното те чака затвор, въпреки, че има опити да се промени това, все още свободата на избор на сексуален партньор е химера. За другите нарушения ще отнесеш само глоба, но най малката е около 150 долара, а някои са в порядъка на хиляди. В някои случаи наказанието е бой с пръчки. Без майтап!

Мой приятел си беше купил t-shirt с надпис:

Singapore is a fine city, there is fine for many things like:

Spitting on the street, littering, urinating, chewing gum… и така нататък.

Сингапурците много работят. Ако си обикновен служител, имаш около седмица годишен отпуск само. Това ми го сподели един таксиметров шофьор. Той добави, че всеки иска да е шеф, за да се докопа до повече почивни дни. 45% от сингапурци са споделили, че са нещастни през 2017 година, и страната се нарежда на 34 място в класацията за Индекс на щастието за 2018 година. България е на 164 място. Когато посетихме един hawker center (виж в края на тази статия, какво значи това и не го бъркай с hookers center, да не те бият с пръчки 😉), ми направи впечатление как към 21-22 ч. много хора, бяха дошли директно от работа да хапнат набързо, напът за вкъщи. Доста дълъг работен ден! … Не че аз не съм работила по същия начин в една телеком компания преди години.

Ако още се чудиш какъв е отговорът на въпроса с усмихнатото личице горе, той е следният: Другите две градове-държави са Монако и Ватикана.

Летище Changi

Чудесата в Сингапур започват още на летището. Най-напред ще усетиш, че стъпваш на меко- подът е постлан с мокет. После виждаш най-невероятни причудливи скулптури, навсякъде около теб, включително над главата ти. Чанги е прословуто с кинетичните си скулптури. Движещите се нагоре и надолу форми направо омагьосват. После отиваш да си вземеш багажа и имаш чувството, че си в парка- толкова много зеленина, храсти и дървета има навсякъде. Още не си асимилирал прекрасните неща, които са ти направили впечатление вътре, когато излизаш навън и виждаш, че дори няма опашка за такситата. Организацията на траспортните услуги е перфектна. Можеш да се качиш на градски транспорт, а може просто да застанеш на стоянка за таксита и веднага идва някое, шофьорът ти качва багажа и се запътва към хотела ти. В колата забелязваш, че с приложение можеш да си го повикаш от всяка точка.

Singapore touristic map
Singapore touristic map

За хотела, в който отседнахме вече писах в  Чудесно обслужване на хотел Shangri-La, Сингапур в изключителен синхрон с booking.com. По тази причина няма да влизам в подробности тук, само ще кажа, че е много kids-friendly.

Ботаническите градини Gardens by the Bay и SuperTree Grove

При последното ни пътуване до Сингапур през 2009, още не бяха направени. За това още щом се настанихме, се запътихме към тях да ги разгледаме. Попаднахме на поредното супер интересно място и за пореден път бяхме замаяни от грандиозните проекти в тази държава. Под два огромни купола бяха събрани спесимени на флората от цял свят, бяха направени изкуствени водопади и вертикални гори. Отново навсякъде имаше изключителни скулптури. Една от любимите ми е „Пътуващото семейство“. Задължително виж Пръва част на филмчето, защото там съм ги показала. Преди любимата ми скулптура беше с децата, които скачат в реката пред хотел Фулертън, но сега имам още фаворити. Всички тези неща можеш да видиш в Част втора на видеото.

5 Boys by the River by Chong Fah Cheong, photo by placescases.com
5 Boys by the River by Chong Fah Cheong, photo by placescases.com

Около ботаническите градини има много атракции, изключително забавни и привлекателни, особено за децата- носи им бански, защото става дума за игри във вода. 😊 Пак там са Супердърветата. Огромни конструкции, обраснали със зеленина, изглеждащи като дървета от друг свят. Вечерно време светят в различни светлини и е направо извънземно преживяване.

Точно в SuperTree Grove открихме новата локация на любимия ни ресторант, прословут с чудесната си кухня и джаз музика- IndoChine. Описала съм преживяванията и оценката за него във Вечеря в гнездото на едно Супердърво, на фона на джаз музика в IndoChine, Сингапур. Дори да не решиш да го посетиш, качи се за напитка и красива гледка в бара му на върха на едно от дърветата.

Природата на Сингапур

Много хора биха казали, че Сингапур е мега-полис от стъкло и бетон, но не е така. Навсякъде има паркове, вертикални градини. Небостъргачите са озеленени. Можеш да видиш във филмчето за хотел Shangri-La гледката от стаята, където се виждат точно такив сгради. На средните етажи е направена градина с дървета. Това е видно и от видеото, което  споделих във Facebook страницата на placescases.com за изградената на покрива на един от моловете хидропонична вертикална ферма.

Най-приятен е досега с природата в зоологическата градина. За нея ще напиша в следващата част на този пътепис.

To Be Continued …

Тъй като стана доста дълго това писание, ще спра тук, а ти следи за следващите части в Instagram, Facebook, YouTubeLinkedIn, Twitter. Най-добре е да се абонираш за блога директно.

В следващите части ще ходим на мол, защото в Сингапур е задължително да отидеш поне на един такъв и ще видиш колко различно и интересно могат да бъдат направени търговските центрове. Ще се качим на огромно виенско колело и ще посетим една друга интересна и типчна за Сингапур атракция- ще хапнем в един от прословутите Hawker centers- центрове, които предлагат готвена улична храна.

Най-накрая ще ходим на зоопарк и в аквариума. Цяло филмче съм им посветила, защото са уникални и много си заслужават вниманието.

За резервации на хотел

Ако обаче вече си страшно убеден/а, че заминаваш за Сингапур, за твое удобство съм добавила каре на booking.com, в което само трябва да добавиш датите на твоето пътуване и да натиснеш search. Оттам насетне гледаш опции, хотели, вили, цени и си резервираш, където най-добре условията отговарят на твоите критерии. Запомни, че си запазваш всички genius отстъпки и привилегии. Освен това, booking.com се грижи очакванията ти като клиент да са максимално изпълнени. Описала съм една такава случка в ревюто за Shangri-La.Booking.com

Как да стигнеш дотам?

Ако искаш да се възползваш от добри цени за билети на Qatar Airways, провери за промоции през този QR code. Ние така си взехме билети на много добри цени.

За да ти е по-лесно да се ориентираш къде се намират местата, за които ти разказвам, разгледай картата и кликай на карфиците, ако искаш да получиш упътване.

70 Airport Boulevard, Сингапур 819661

1 Fullerton Square, Singapore 049178

18 Marina Gardens Drive, #03-01 , Gardens by the Bay, Сингапур 018953

22 Orange Grove Rd, Сингапур 258350

18 Marina Gardens Drive, Сингапур 018953

18 Marina Gardens Dr, Сингапур 018953

За повече ревюта от мен относно ресторанти, хотели, както и други места по света и у нас, разгледай всички категории на  placescases.com

Ако ти е интересна темата за Икономиката на преживяванията, прочети статиите ми посветени на нея и местата, които прилагат принципите й на практика в категория Икономика на преживяванията

Източници: 
https://www.heritage.org/index/country/singapore
http://statisticstimes.com/economy/projected-world-gdp-ranking.php
https://www.statista.com/statistics/270228/top-financial-centers-on-the-global-financial-centres-index/
https://www.theonlinecitizen.com/2018/03/16/singapore-ranked-34th-in-world-happiness-report-2018-finland-takes-top-position/
https://www.statista.com/statistics/270228/top-financial-centers-on-the-global-financial-centres-index/
https://www.mapsland.com/asia/singapore/travel-illustrated-map-of-singapore

Какво мислиш за това?

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.